To najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Wszystkie składniki masz w kuchni
Sezon jesienno-zimowy wiąże się ze wzrostem zachorowalności na infekcje wirusowe. Nawet zwykłe przeziębienie skutecznie potrafi nas wyłączyć z większości codziennych aktywności. Aby wesprzeć organizm w walce z infekcją, warto przygotować pewien rozgrzewający syrop, który wesprze układ odpornościowy.
Gdy temperatury za oknem zaczynają spadać, wzrasta ryzyko złapania infekcji wirusowej. Według niektórych naukowców jest to spowodowane zimnym powietrzem, które może osłabiać reakcję immunologiczną organizmu. Nie pomaga również fakt, że jesteśmy bardziej narażeni na niedobory witaminy D, która również jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Co robić, gdy złapie nas przeziębienie? Dobrze wypróbować domowy syrop ze składników, które każdy powinien mieć w kuchennej szafce. Chodzi o cytrynę, miód (musi być płynny) i imbir. Do niewielkiego słoika należy wkroić obrany i poszatkowany na cienkie paski nieduży korzeń imbiru. Potem wystarczy dodać 2 łyżki soku z cytryny i zalać całość miodem. Zakręcony słoik trzeba odstawić na kuchenny blat na około 3 godziny. Po tym czasie mikstura jest gotowa – rozgrzewa jak mało co!
Składniki wykorzystane do przygotowania domowego syropu na przeziębienie nie zostały dobrane przypadkowo. Imbir wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, które mogą przydać się w walce z infekcją. Miód może wykazywać działanie wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Z kolei cytryna to prawdziwa skarbnica witaminy C, bardzo ważnej dla funkcjonowania układu immunologicznego. Syrop można spożywać również profilaktycznie w sezonie jesienno-zimowym.
Należy zaznaczyć, że w przypadku długotrwałego utrzymywania się objawów, zaostrzenia infekcji lub nagłego pogorszenia stanu zdrowia, należy bezzwłocznie udać się do lekarza specjalisty.
Zobacz też:
Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie
Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem
Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie