Reklama
Reklama

Jest ratunkiem podczas przeziębienia. Syrop z tej rośliny to hit medycyny naturalnej

Czarny bez to roślina, która rośnie dziko w całej Polsce. Jej cenne właściwości lecznicze są od lat doceniane w medycynie naturalnej. Przygotowanie smacznego i skutecznego syropu z kwiatów czarnego bzu jest bardzo proste, a taka mikstura może być zbawieniem podczas przeziębienia. Sprawdź, jak zrobić taki syrop i jak go dawkować.

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest świetny na przeziębienia i do tego wzmacnia odporność. Wpiera także metabolizm i działa antyoksydacyjnie. Dodatkowo charakteryzuje go dobry smak, więc śmiało można go dodawać również do herbaty, czy koktajli. Podpowiadamy, jak przygotować pyszny i zdrowy syrop.

Syrop z kwiatów czarnego bzu - właściwości

Zdrowotne właściwości czarnego bzu wynikają z unikalnych składników chemicznych zawartych w roślinie. Kwiaty i owoce czarnego bzu zawierają dużą ilość flawonoidów, które działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Dodatkowo wzmacniają budowę naczyń krwionośnych, działają rozkurczowo i pobudzają wydzielanie moczu.

Co więcej, czarny bez dostarcza nam duże ilości cennych witamin z grupy B, które są bardzo ważne dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w ludzkim organizmie. Oprócz tego zawiera spore ilości witaminy C.  

Kwiaty czarnego bzu są niezastąpione podczas łagodzenia infekcji górnych dróg oddechowych. Wykazują działanie odkrztuśne, napotne i pomagają uporać się również z katarem. Dodatkowo wzmacniają odporność i działają antywirusowo. Syrop z czarnego bzu jest również polecany w medycynie naturalnej jako środek przeciwgorączkowy.

Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?

Kwiaty najlepiej zbierać o poranku lub do południa, gdy pachną najbardziej intensywnie. Powinniśmy to robić w dzień ciepły, ale suchy. Warto również zwrócić uwagę, czy bez rośnie z dala od ulicy, aby uniknąć źródeł zanieczyszczenia. Należy także pamiętać, że zbierać powinno się białe oraz w pełni rozwinięte kwiaty ponieważ niedojrzałe będą w smaku gorzkie

Zbierając kwiaty czarnego bzu, wystarczy odcinać baldachy. Przed dalszym przetwarzaniem ich, powinniśmy je rozłożyć równomiernie na papierze i pozostawić na kilkadziesiąt minut, aby pozbyć się z nich owadów. Nie zaleca się mycia baldachów, aby nie utracić aromatu kwiatów.

Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis

Przygotowanie syropu z kwiatów czarnego bzu nie jest trudne. Wystarczy kilka składników, takich jak:

  • 50 skupisk kwiatów czarnego bzu,
  • 1 kg cukru,
  • 2 cytryny,
  • 1 litr wody.

Sposób przygotowania:

  1.  Odcinamy drobne gałązki z kwiatami. Najlepiej wykonywać to za pomocą nożyczek i bezpośrednio nad garnkiem.
  2. W drugim garnku gotujemy wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryn.
  3. Gorącą miksturą zalewamy kwiaty i dokładnie je mieszamy.
  4. Garnek przykrywamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Ostudzony syrop przenosimy do ciemnego i chłodnego miejsca, gdzie pozostawiamy go na 3-5 dni. Równocześnie musimy pamiętać o tym, aby codziennie przemieszać syrop.
  6. Po upływie wyżej wskazanego czasu przecedzamy mieszankę przez gazę.
  7. Syrop zagotowujemy i przelewamy od razu do wyparzonych słoiczków lub butelek, które zakręcamy i pozostawiamy zakrętkami do góry dnem. Warto pamiętać, aby w trakcie gotowania systematycznie zbierać pojawiającą się pianę.
  8. Mieszankę pozostawiamy do ostygnięcia i możemy ją przechowywać w ciemnym miejscu przez 6-12 miesięcy. Po otwarciu syrop musi być trzymany w lodówce.


Syrop z kwiatów czarnego bzu - dawkowanie

Syrop podczas przeziębienia lub grypy zaleca się dawkować maksymalnie do 4 łyżeczek dziennie. Ważne jest także, aby nie pić go tuż przed snem ze względu na jego właściwości wykrztuśne.

Natomiast, jeśli zażywamy syrop z kwiatów czarnego bzu profilaktycznie, to wtedy pijemy go raz dziennie, najlepiej rano. Dziecku wystarczy łyżeczka mieszanki, a dorosłemu 2 łyżeczki syropu.



Zobacz też:

Taką sałatkę śledziową robi moja teściowa. Lepszej nie jadłam

Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne

Uważaj, tak możesz zepsuć barszcz wigilijny. Pamiętaj, by nie dodać zbyt dużo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy