Masz problem z odkręceniem słoika? Zamiast się siłować, zrób to
Do odkręcenia zassanej lub mocno zakręconej zakrętki od słoika nie zawsze potrzebujesz siły. Często nawet pod jej wpływem opakowanie ani drgnie, a Ty frustrujesz się i męczysz. Tymczasem w wielu przypadkach wystarczy spryt, a nie napięte mięśnie. Jak odkręcić słoik dżemu, ogórków czy passaty? Niektóre sposoby mogą zaskoczyć, ale zapewniamy – działają!
Zacznijmy od podstaw - dlaczego właściwie zakrętki tak często stawiają opór?
- Podciśnienie - większość przetworów przechowywana jest w próżni, co powoduje, że pokrywka zostaje "wciągnięta" do środka. To właśnie dlatego często słyszysz charakterystyczne "klik" przy pierwszym otwarciu - to znak, że podciśnienie zostało przełamane.
- Zakręcone na gorąco - słoiki zamykane podczas gotowania lub pasteryzacji mają wyjątkowo szczelne zamknięcie. Gdy ostygną, zakrętka niemal "przyssa" się do szkła.
- Cukier i sól - resztki przetworów, które dostały się między pokrywkę a gwint, mogą działać jak klej. Zwłaszcza jeśli słoik stał długo w spiżarni i zdążyło się to wszystko "zacementować".
Zamiast ryzykować skręconym nadgarstkiem lub skaleczeniem dłoni nożem, poznaj proste metody, które działają nawet na najmocniej zassane pokrywki. Oto sposoby, które możesz wykorzystać od ręki - bez specjalistycznych narzędzi.
1. Gumowa rękawiczka albo gumka recepturka
Wkładając na dłonie gumowe rękawiczki, zapewniasz sobie lepszy chwyt i zapobiegasz ślizganiu się dłoni. Jeśli nie masz rękawiczek, nałóż na zakrętkę grubą gumkę recepturkę - działa podobnie. Chodzi o to, by zwiększyć tarcie i zminimalizować poślizg.
2. Gorąca kąpiel
Zakrętka może się poluzować, gdy metal się lekko rozszerzy pod wpływem temperatury. Wystarczy, że włożysz słoik do miski z bardzo ciepłą (ale nie wrzącą) wodą - na 2-3 minuty. Potem szybko osusz ręcznikiem i spróbuj ponownie. Zazwyczaj efekt można zauważyć natychmiast.
3. Łyżka
Nie trzeba wbijać noża. Wystarczy wsunąć koniec łyżeczki pod krawędź zakrętki i lekko podważyć, aż usłyszysz ciche "psst". To dźwięk, na który czekałeś. Podciśnienie znika, a zakrętka powinna dać się bez oporu odkręcić.
4. Drewniana łyżka
Obróć słoik do góry dnem i delikatnie (ale zdecydowanie) stuknij kilkukrotnie drewnianą łyżką w dno. Nie chodzi o siłę, tylko o rytmiczne rozluźnienie zakrętki. Potem obróć go z powrotem i odkręć - często puszcza za pierwszym razem. To sposób stosowany przez babcie od pokoleń. Jeśli nie działa za pierwszym razem, spróbuj jeszcze raz.
Podważanie metalowej nakrętki ostrym nożem to przepis na skaleczenie lub uszkodzenie słoika. A jeśli zakrętka pęknie - szanse na skaleczenie odłamkami szkła rosną. Nie uderzaj też słoikiem np. o blat stołu (szklanymi ściankami). Robienie tego bez wyczucia też może doprowadzić do pęknięcia słoika i wylania całej zawartości na podłogę. Oczywiście złym pomysłem jest też otwieranie nakrętek zębami.
Prewencja jest lepsza niż pot i frustracja, dlatego zadbaj o odpowiednie wekowanie już na początkowym etapie. Oto jak zabezpieczyć się na przyszłość:
- Przed zakręceniem przetworów wytrzyj dokładnie brzeg słoika i wewnętrzną część pokrywki - żadnych cukrów, resztek, ani kapek z dżemu.
- Nie dokręcaj zakrętek na siłę - wystarczy "mocno, ale z czuciem".
- Rozważ zakup zakrętek typu "twist off" z uchwytem - nie wyglądają może zjawiskowo, ale działają błyskawicznie.
Odkręcanie opornego słoika to nie próba mocy, tylko test sprytu. Zamiast się denerwować, przypomnij sobie któryś z tych sposobów i działaj skutecznie, ale bezpiecznie.
Zobacz też:
Nie myj deski do krojenia detergentami. Wystarczą te 2 naturalne składniki
Jedzą trujące grzyby i chwalą się w mediach. Eksperci ostrzegają, czym to grozi
O to najczęściej kłócą się grzybiarze. Sanepid wyjaśnia, jak postąpić w lesie