Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu
Lato to także czas przetworów. Często wykorzystujemy do nich słoiki po innych zakupionych przez nas produktach lub zeszłorocznych przetworach. W takim przypadku musimy jednak dokładnie je wyczyścić, aby umieszczane w nich przetwory się nie psuły. Podpowiadamy, jak skutecznie, szybko i łatwo umyć słoiki z zewnątrz i wewnątrz.
Sezon na przetwory wiąże się z dużym zapotrzebowaniem na słoiki. Zazwyczaj, zamiast kupować nowe, wykorzystujemy te z zeszłego roku lub po zakupionych produktach. Jest to świetna metoda, która pozwala nam zaoszczędzić. Jednak zanim włożymy do nich nasze przetwory, musimy dokładnie je wyczyścić. Sprawdź, jak szybko umyć słoiki.
Zanim weźmiemy się za czyszczenie słoików wewnątrz, należy je doprowadzić do odpowiedniego stanu również z zewnątrz. Zwłaszcza że często znajdują się tam resztki kleju oraz naklejek. Wobec tego, chcąc by nasze przetwory, wyglądały estetycznie lub po prostu zamierzając nakleić własne nalepki, musimy to wyczyścić.
Resztki kleju na ściankach słoików możemy usunąć za pomocą masła, oleju lub majonezu. Wystarczy użyć tego, co jest tłuste. Smarujemy ścianki tego typu produktem i pozostawiamy na 15 minut. Po upływie tego czasu klej powinien puścić. Wtedy to zmywamy resztki tłuszczu i nalepek, używając do tego np. wacika kosmetycznego. Następnie szorujemy wierzch słoików szorstką stroną gąbki, aby pozbyć się pozostałości. Możemy zamiennie użyć do tego kawałka folii aluminiowej.
Czytaj również: Dodaj kilka kropel do wiadra z wodą i umyj podłogę. Będzie błyszczeć, jak lustro
Kolejnym krokiem jest wymycie słoików na przetwory w środku. Najwygodniej będzie nam zastosować do tego zdezynfekowaną szczotkę, która służy do mycia butelek. Sprawdzi się ona znacznie lepiej niż gąbka do naczyń.
Natomiast w przypadku, gdy nie posiadamy takiej szczotki, to możemy użyć prostego triku, wkładając do słoików pokruszone skorupki po jajkach. Następnie zalewamy pojemnik do połowy wysokości wodą i dodajemy odrobinę płynu do mycia naczyń. Zakręcamy dokładnie słoik i mocno nim potrząsamy tak, jakbyśmy robili koktajl. Dzięki szorstkiej strukturze skorupki zadziałają identycznie jak szczotka czy druciak. W dodatku jest to niezwykle szybki sposób.
Ostatnim etapem jest usunięcie nieprzyjemnego zapachu ze słoika, który mógłby wpłynąć na aromat oraz smak przetworów. Warto więc po umyciu słoika, upewnić się i powąchać go, czy nie ma potrzeby również zastosowania poniższej metody.
Pierwszym krokiem, jeśli z wnętrza słoika wydobywa się nieprzyjemny zapach, jest wymienienie zakrętek na nowe, ponieważ to na nich zazwyczaj osadza się brzydki aromat. W dodatku nowe zakrętki będą bardziej szczelne. Następnie do naszego słoika wsypujemy 1 łyżkę soli oraz 1 łyżkę sody oczyszczonej. Zalewamy to niewielką ilością wody, zakręcamy pojemnik, potrząsamy nim i odkładamy go na 15 minut.
Po upływie tego czasu wylewamy zawartość oraz płuczemy słoik pod bieżącą wodą i osuszamy. Po tak wykonanym zabiegu nie powinniśmy wyczuwać już żadnego zapachu. Innym sposobem jest przygotowanie pasty z fusów kawy, wody oraz sody oczyszczonej. Mieszamy ze sobą te składniki tak, by powstała gęsta papka i smarujemy nią wnętrze słoika. Pozostawiamy na 15 minut i płuczemy.
W pozbyciu się nieprzyjemnego zapachu pomoże nam również rozpuszczony w ciepłej wodzie węgiel aktywny. Wystarczy, że w takim roztworze zanurzymy nasze słoiki na przetwory wraz z nakrętkami i pozostawimy tak na 40 minut. Następnie płuczemy je, suszymy i gotowe - brzydki zapach znika.
Zobacz też:
Zwróć na to uwagę, kupując choinkę. Postoi do stycznia i nie będzie gubić igieł
Ustaw taką temperaturę w lodówce. Rachunki za prąd polecą w dół o połowę
Tak wyczyścisz ekran telewizora. Na długo zapomnisz o smugach i kurzu