Większość omija te grzyby. Wprawieni grzybiarze wiedzą, że to rarytas
Okres, w którym wiele osób wybiera się do lasu na grzybobranie, trwa w najlepsze. Polacy tłumnie ruszają na poszukiwania borowików, podgrzybków, kurek czy rydzów. Okazuje się, że grzybiarze mogą natknąć się również na maślaki pstre. To smaczne grzyby, które można marynować lub wykorzystać do wielu dań. Gdzie ich szukać? Odpowiadamy.
Maślak pstry, zwany również bagniakiem lub miodówką, to grzyb zaliczany do rodziny maślakowatych. Odznacza się kapeluszem o średnicy od około 5 do 14 cm, choć przeważnie nie przekracza ona 10 cm. Kolor rzeczonego kapelusza różni się w zależności od momentu rozwoju grzyba – u młodszych okazów jest żółtawy lub brudnopomarańczowy, a u starszych ochrowobrązowy, żółtobrązowy lub oliwkowy. Jego powierzchnia zazwyczaj jest pstra (stąd nazwa). Trzon maślaka pstrego jest dość gruby i ma odcień podobny do kapelusza. Z kolei miąższ jest bladopomarańczowy i twardy.
Bagniaki zazwyczaj rosną w pokaźnych skupiskach. To grzyby pospolicie występujące w naszym kraju. Można je spotkać nieopodal drzew iglastych. Najczęściej występują w podmokłych miejscach. Większość niewprawionych grzybiarzy omija maślaki pstre, natomiast ci bardziej doświadczeni wiedzą, że są to prawdziwe rarytasy.
Przeczytaj też: Gdzie na grzyby na Dolnym Śląsku? Te lasy są pełne kurek i borowików
Maślak pstry odznacza się lekko orzechowym aromatem. Jest ceniony ze względu na swój smak – znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Co dobrego można zrobić z bagniaków?
Okazuje się, że owe grzyby idealnie nadają się do marynowania. Do zalewy octowej razem z nimi warto dodać nieco cebuli, liści laurowych oraz ziela angielskiego. Rzeczone składniki rewelacyjnie współgrają ze smakiem maślaka pstrego.
To nie wszystko – wiele osób wykorzystuje bagniaki do przyrządzania rozmaitych dań. Świetnie sprawdzą się w farszu do pierogów lub krokietów. Można zrobić z nich również fantastyczny sos śmietanowo-grzybowy, który będzie stanowić idealny dodatek do obiadu.
Zobacz też:
Babcia tak przechowuje orzechy włoskie. Świeże i bez grama pleśni przez całą zimę
Wycierasz nimi blaty i lustra? Takie ścierki się do tego nie nadają
Jesienią pająki wchodzą do domu? Spryskaj tym drzwi wejściowe, a efekt cię zaskoczy