Reklama
Reklama

Kupujesz taki chleb? Gdy to przeczytasz, zmienisz zwyczaje

Wybierając się do sklepu po pieczywo, chcemy kupić chleb, który będzie miał świetny smak, aromat i będzie idealnie chrupiący. Często jednak podejmujemy złą decyzję i wybieramy produkt, który nie tylko nie ma tych walorów, ale i może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Sprawdź, jakiego chleba nie kupować i co wybrać zamiast niego.

Kupując chleb, warto świadomie podejmować tę decyzję, aby nie tylko cieszyć się pysznym smakiem i aromatem pieczywa, ale i by nie szkodzić swojemu zdrowiu. Wobec tego powinniśmy wiedzieć, jakie są różnice pomiędzy chlebem krojonym a tym sprzedawanym w całości. Wyjaśniamy, jakiego chleba nie kupować.

Jakiego chleba lepiej nie kupować?

Kupowanie chleba w folii nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ plastikowe opakowanie, w które jest zawinięty, jest bardzo szczelne. Wobec tego nie zapewnia ono odpowiedniego przepływu powietrza, co może przyczyniać się do powstawania nadmiernej wilgoci.

W takich warunkach o wiele szybciej wytwarza się pleśń, która nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Niektóre jej gatunki produkują mikrotoksyny, które skutkują zaburzeniami mikroflory jelitowej oraz trawienia. Dodatkowo zawarta w pleśni aflatoksyna może poważnie wpłynąć na naszą kondycję zdrowotną. Wobec tego ważne jest, aby pod żadnym pozorem nie jeść chleba, który ma jakiekolwiek oznaki pleśni.

Jeżeli mimo wszystko chcemy kupować chleb w folii, to od razu po przyjściu ze sklepu wyciągnijmy go z plastikowego opakowania. Następnie przechowujmy pieczywo w suchym miejscu.

Czytaj również: Nawadnia lepiej niż woda. Pij regularnie w czasie upałów

Chleb krojony a w całości. Który lepszy?

Oprócz kwestii zdrowotnych warto również zwrócić uwagę na to, że chleb krojony i pakowany w folię odbiega smakiem od chleba w całości. Pieczywo jest krojone maszynowo chwilę po wystygnięciu, a następnie pakowane jest w woreczki, aby utrzymać kształt i wilgoć.

Jednak pomimo tego, chleb krojony szybko traci swoje walory smakowe. Wynika to z tego, że po pokrojeniu następuje już proces utleniania, więc pieczywo zaczyna oddawać swój smak i szybko usycha.

Co prawda chleb w całości nie jest najwygodniejszy w spożywaniu, jednak smakiem zdecydowanie przewyższa chleb krojony, ponieważ bochen jest zamknięty skórką. Sprawia to, że jego smak i aromat nie ma jak się ulotnić. Jeżeli jednak chcemy cieszyć się smakiem i wygodą równocześnie, to po prostu korzystajmy z krajalnic do chleba dostępnych w sklepach lub w piekarni poprośmy o pokrojenia chleba sprzedawanego w całości.

Jak prawidłowo przechowywać chleb?

Zazwyczaj decydujemy się na przechowywanie pieczywa w chlebaku. Jednak nie każdy tego typu pojemnik nadaje się do trzymania tam chleba. Powinien mieć on odpowiednią cyrkulację powietrza. Najlepiej sprawdzą się chlebaki ceramiczne lub drewniane.

Natomiast jeśli nie mamy chlebaka, to możemy przełożyć pieczywo np. do lnianego woreczka, który także zapewni przepływ powietrza, a chleb nie będzie szybko czerstwieć. Dobrym rozwiązaniem będzie także zawinięcie pieczywa w bawełnianą ściereczkę, która zapobiegnie szybkiemu pleśnieniu.

W przypadku, gdy posiadamy za dużo pieczywa, to możemy oczywiście je zamrozić. Najlepiej wkładać pojedyncze, zawinięte w folię kromki. Dzięki temu będziemy mogli później wyjąć dokładnie taką ilość pieczywa, jaką potrzebujemy.

Zobacz też:

Z wygody popełniasz ten błąd na stacji benzynowej? Dużo ryzykujesz

Nasącz tym ręcznik papierowy i umieść pod uszczelką. Zapomnisz o brzydkim zapachu z pralki

To najzdrowsza przyprawa świata. We Włoszech jest w każdym daniu, w Polsce mało popularna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy