Reklama
Reklama

Kupujesz pieczywo z supermarketu? Prawdopodobnie wiele razy słyszałeś ten mit

Na pewno słyszałeś, że jakość pieczywa z supermarketu pozostawia wiele do życzenia. Zdaniem wielu Polaków, nie jest ono tak zdrowe i psuje się znacznie szybciej, niż to zakupione w piekarni. Jednak, czy na pewno takie przekonania są słuszne? A może jest to tylko mit? To koniecznie musisz wiedzieć o chlebach i bułkach, które regularnie kupujesz w popularnych sklepach.

Pieczywo ze sklepu spożywczego na ogół jest dużo tańsze od tego, które możesz dostać w profesjonalnej piekarni. W dobie wysokiej inflacji Polacy masowo oszczędzają na wszystkim, ale są także osoby, które za żadne skarby świata nie kupiłyby bułek czy chleba z sieciówki. 

Pomimo niskiej zawartości portfela, zawsze wybierają się one po nie do piekarni i jako najczęstszy argument przemawiający za takim zachowaniem podają fakt, że jakość pieczywa z popularnych marketów pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się jednak, że to mit, który nie ma zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością. 

Jak powstaje chleb, który kupujesz w supemarkecie?

Chleb z supermarketu wcale nie musi być gorszy jakościowo od tego z piekarni. Jednak, aby to zrozumieć, najpierw musisz uświadomić sobie, jak powstaje pieczywo, które trafia na pułki w popularnych sieciówkach? Proces jego przygotowania dzieli się na kilka konkretnych etapów. 

Jako pierwsze powstaje ciasto, które jest wyrabiane dokładnie tak samo, jak to w profesjonalnych piekarniach. Dopiero po włożeniu bułek i chleba do pieca pojawia się zmiana. Polega ona na wypiekaniu pieczywa do 80, a nie 100 procent tak jak w przypadku jedzenia, które trafia do piekarni. 

Może cię zainteresować: Po tym stracisz ochotę na słodycze. Boczki znikną, a waga pójdzie w dół

Na samym końcu produkty mrozi się za pomocą zimnego powietrza. I w takiej formie trafiają one do marketów, w których w zależności od zapotrzebowania w konkretnych godzinach są one bieżąco dopiekane na miejscu. Później po wyjęciu z pieca pracownicy sklepów układają je na półkach, z których zabierasz je do domu. 

Czy pieczywo z marketu naprawdę jest takie złe?

Mrożenie tak naprawdę wcale nie obniża jakości pieczywa. To zupełnie normalny sposób konserwowania wypieków, która może zresztą być pożyteczna, bo w pewnym sensie przeciwdziała ona marnowaniu żywności. 

Badania  Instytutu Żywności i Żywienia pokazują, że dopiekanie produktów w sklepie nie wpływa negatywnie na to, jak długo pozostaje ono świeże. A dzięki tej metodzie na sklepowe półki trafia zaś taka ilość chleba i bułek, jaka realnie jest potrzebna klientom rano, w południe czy wieczorem.

Sprawdź także: Nabieramy się na to na każdych zakupach. Czym jest greenwashing?

Jak rozpoznać dobre pieczywo? Pamiętaj o tym podczas zakupów

Pieczywo, które trafia do marketów, regularnie przechodzi restrykcyjne kontrole jakości. Wiadomo jednak, że "bułka bułce jest nierówna". Dlatego, jeżeli wciąż zastanawiasz się, jak w sklepie wybrać możliwie najlepszej jakości wypieki, zawsze sprawdzaj ich składy w skoroszytach. 

Segregatory z opisem produktów powinny znajdować się one obok stoiska z pieczywem, a jeśli ich tam nie ma, poproś pracownika o ich udostępnienie. Za ogólnie zdrowsze uważa się również ciemne, pełnoziarniste chleby i bułki.

Czytaj również: Polacy wrzucają to do rosołu, a skład woła o pomstę do nieba!

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: porady | zdrowie