Reklama
Reklama

Polacy wrzucają ją do rosołu, a skład woła o pomstę do nieba. Tak rujnujesz sobie zdrowie!

Jest tania, łatwo dostępna i skraca czas przygotowania obiadu. Dzięki niej twoja zupa szybko zyskuje wyrazisty smak i aromat, ale im częściej po nią sięgasz, tym bardziej ty i twoja rodzina jesteście narażeni na poważne choroby. Pewnie nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, co zawiera popularna kostka rosołowa ze sklepu. A to prawie sama chemia, dlatego podpowiadamy, czym możesz ją zastąpić.

Kostka rosołowa to popularny produkt dostępny w każdym sklepie spożywczym. Kupujesz ją za 5-8 złotych, a później masowo wrzucasz do zup i sosów, które podajesz na obiad swojej rodzinie. Dzięki temu potrawy szybko zyskują wyrazisty smak i aromat, ale taka "droga na skróty" może nieść za sobą poważne konsekwencje. 

Dietetycy ostrzegają, że skład przeciętnej kostki rosołowej z marketu woła o pomstę do nieba. To produkt bogaty w kalorie i sztuczne dodatki, dlatego lepiej z niej zrezygnować. Przecież na rynku dostępnych jest wiele alternatyw w postaci świeżych i suszonych ziół oraz warzyw. Tłumaczymy, co znajduje się w kostce rosołowej i czym można ją zastąpić?

Skład kostki rosołowej woła o pomstę do nieba. Zapomnij o mięsie i warzywach

Skład kostki rosołowej pozostawia wiele do życzenia. Łatwo dostępny produkt w sklepie kusi niską ceną, za którą dostajesz możliwość szybkiego przygotowania obiadu. Musisz jednak uświadomić sobie, że tak naprawdę za przyjemny aromat i smak potrawy płacisz własnym zdrowiem. Kostka rosołowa w 100 g zawiera średnio 198 kcal, a to dużo. 

Tym bardziej że nie jest to produkt zdrowy, tylko przepełniony sztucznymi dodatkami. Na samym szczycie listy składników znajdziesz sól, a tuż za nią... sztuczne wzmacniacze smaku, dzięki którym zupy i sosy są aromatyczne... Na tym jednak nie koniec zatrważających informacji. W składzie kostki rosołowej znajdziesz również cukier, utwardzany tłuszcz palmowy, liczne aromaty i barwniki. A suszone warzywa i mięso są do nich dodawane w ilościach znikomych

Sprawdź: Wystarczą 4 składniki, by przygotować pyszny obiad. Poznaj przepis na "zupę biedaków" prosto z Podhala

Czy kostki rosołowe są zdrowe? Przez nie nabawisz się problemów zdrowotnych

Skład kostki rosołowej powinien uświadomić ci, że nie jest to produkt korzystny dla twojego zdrowia. Z uwagi na fakt, iż podstawowym elementem tego produktu jest sól, jego częste spożywanie może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i zwiększyć ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, m.in. nadciśnienia tętniczego. 

Tłuszcz utwardzony również przyczynia się do wzrostu ryzyka chorób serca i układu krążenia. A popularny barwnik, jakim jest karmel amoniakalny, może doprowadzić do problemów z żołądkiem i wątrobą. 

Kostki rosołowe zawierają także również monosodowy glutaminian (MSG, glutaminian sodu) i szczawiany, które mają za zadanie ulepszyć smak potrawy. Dzięki nim twój obiad jest smaczny, ale sporo osób wykazuje na nie nadwrażliwość. Dlatego nie zdziw się, jeśli po jedzeniu zacznie boleć cię głowa, doświadczysz nudności, skurczy mięśni, albo reakcji alergicznych. 

Musisz również mieć świadomość, że zbyt duża ilość glutaminianu sodu w diecie nasila ryzyko wystąpienia zaburzeń funkcjonowania neuronów w twoim organizmie. Jeżeli tak się stanie, twój nastrój, jakość snu i umiejętności radzenia sobie ze stresu mogą ulec pogorszeniu. 

Może cię zainteresować: Okrasa zdradza, z czego zrobić rosół. Ten rodzaj mięsa jest najlepszy

Co dać zamiast kostki rosołowej do zupy? Istnieją alternatywy

A czym możesz zastąpić kostkę rosołową? Alternatywą są oczywiście naturalne przyprawy i zioła o wyrazistym aromacie i smaku. Chodzi tutaj m.in. o:

  • lubczyk, 
  • cząber,
  • czosnek
  • liść laurowy, 
  • ziele angielskie, 
  • kozieradkę
  • świeżą natkę pietruszki. 

Poza nimi smak jesiennego rosołu na pewno urozmaicą również grzyby, których teraz jest wysyp w polskich lasach. Nie zapominaj również o soli i pieprzu, ale nie przesadzaj z ich ilością. 

A jeżeli na co dzień nie masz czasu mieszać ziół, w weekend na zapas przygotuj własną kostkę rosołową i zamroź ją, aby mogła zostać wykorzystana w kolejnych dniach. Ciekawe przepisy znajdziesz na TikToku, m.in. w poniższym filmiku.

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | zdrowie