Reklama
Reklama

W Polsce pokazał się wyjątkowy grzyb. Jest jadalny, ale rzadki jak diament

Jadalne grzyby w polskich lasach to nie tylko kurki, borowiki, kanie czy koźlarze. Jeśli poszukamy w odpowiednim miejscu i los będzie nam sprzyjał, możemy natrafić również na mniej spotykane gatunki. Niedawno przekonała się o tym autorka profilu pieprznik.pl Marianna Kasperczyk, która na TikToku pochwaliła się wyjątkowym "łupem". Znalazła rzadkiego jadalnego grzyba - maślaka dętego, na którego w naszym kraju mało komu udaje się natknąć.

Grzyby w Polsce skrywają wiele tajemnic, o których my amatorzy często nie mamy pojęcia. Jako początkujący zbieracze najczęściej wkładamy do koszyka wyłącznie te okazy, które łatwo rozpoznać. Najchętniej sięgamy po kurki i borowiki. Nie stronimy również od kani i koźlarzy, ale mało kto z nas słyszał zapewne o takich jadalnych grzybach jak: maślaki dęte. 

Profesjonalni grzybiarze wiedzą o ich istnieniu, ale nawet oni nieczęsto natrafiają w lasach na ten gatunek. Jest rzadki, ale ostatnio udało się go spotkać członkini Towarzystwa - Mariannie Kasperczyk, która w sieci aktywnie prowadzi blog pieprznik.pl. Kobieta niecodziennym znaleziskiem pochwaliła się w filmiku na TikToku. 

Przeczytaj: Najdroższy grzyb świata pojawił się w polskich lasach. Nie widziano go od 100 lat

Maślak dęty to rzadki grzyb jadalny. "Widziałam go dwa razy w życiu"

Marianna Kasperczyk pokazała użytkownikom TikToka, jak wygląda maślak dęty. Na wstępie powiedziała, że to rzadki gatunek grzyba, który obecnie znajduje się na tak zwanej "Czerwonej liście roślin i grzybów Polski" . Jej zdaniem zasługuje on jednak na ochronę. 

W polskich lasach stanowisk z tym grzybek nie znajduje się często, dlatego kobieta jest bardzo zadowolona z tego znaleziska. "Wygląda bardzo ciekawie. Rośnie zawsze pod modrzewiami. Po przekrojeniu widzimy, że trzon ma pusty i ma bardzo ciekawe pory pod kapeluszem" - wyjaśniła fanom autorka bloga pieprznik.pl . 

Jedna z fanek na TikToku w komentarzu pod nowym filmem Marianny Kasperczyk przyznała, że dopiero pierwszy ma okazję zobaczyć ten gatunek grzyba. Sama autorka odpowiedziała jej zaś, że ona również nieczęsto go spotyka. Napisała, że do tej pory "widziała go tylko dwa razy w życiu".

Sprawdź: Ten popularny grzyb jest bardzo podobny do trującej kurki. Jak je odróżnić?

Jak wygląda maślak dęty i gdzie występuje?

Maślak dęty (z łac. Suillus cavipes) jest znany również jako borowiec dęty oraz borowiczak. To rzadki grzyb, który w polskich lasach widywany jest od lipca do października. Rośnie przede wszystkim w górach m.in. Sowich, ale można natknąć się na niego również na terenach nizinnych - w lasach iglastych i mieszanych. Maślak dęty spotykany jest zawsze w towarzystwie modrzewi, z którymi tworzy mikoryzę.

  • Kapelusz maślaka dętego

Kapelusz borowiczaka osiąga od 4 do 12 cm średnicy. U młodych osobników jest stożkowaty, ale wraz z wiekiem grzyba robi się płaski z niewielkim garbkiem w środku. Jego brzegi początkowo są podwinięte, ale po upływie czasu robią się ostre. Kapelusz maślaka dętego w całości pokrywają maleńkie, ciemne łuski w kolorze żółto lub czerwono brązowym.

  • Rurki maślaka dętego

Są dość krótkie i nieco zbiegają na trzon. Ich cechą charakterystyczną są duże, promieniście wydłużone pory, które nie zmieniają swego zabarwienia wraz z wiekiem grzyba, (choć u młodych okazów okrywa je biaława osłona). 

  • Trzon maślaka dętego

Trzon maślaka dętego osiąga od 4 do 10 cm wysokości i 1-2 cm długości. Ma walcowaty kształt (u dołu nieco zgrubiały) i jest pusty w środku. Może mieć identyczną barwę jak kapelusz albo być odrobinę jaśniejszy. U góry można dostrzegalny jest białawy pierścień. 

  • Miąższ maślaka dętego

Miąższ maślaka dętego w kapeluszu jest gąbczasty i żółtawy, gąbczasty, a w trzonie nieco bardziej zwarty i biały. Nie zmienia swojego koloru, nawet jeśli go uszkodzimy. Ma przyjemny zapach, a w smaku u młodych grzybów jest kwaśny, a u starszych gorzkawy.

Maślak dęty w kuchni. Z czym można go podawać?

Maślak dęty jest jadalny, ale grzybiarze twierdzą, że jest raczej średni w smaku. Możemy go jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej np. po usmażeniu, ugotowaniu czy podduszeniu. Podobno ten gatunek sporo zyskuje po zamarynowaniu, więc warto próbować go zwłaszcza w takiej formie. 

Jako iż maślak dęty ma twardy miąższ, przed podaniem najczęściej kroimy go w plastry albo kostkę. W lesie musimy uważać, alby nie pomylić go z trującymi gatunkami grzybów rosnącymi pod modrzewiami. Zwłaszcza z trującym maślakiem modrzewiowym.

Czytaj również: Ludzie myślą, że ten grzyb jest trujący, ale to brednie. Zrobisz z niego idealny sos

Zobacz też:

​Wydaje się proste, ale sprawia wiele kłopotów. Rozwiążesz poprawnie?

​Tylko geniusze rozwiążą to działanie bez kalkulatora. Dasz radę w 15 sekund?

​Z pozoru prosta zagadka matematyczna. Rozwiążą ją tylko najbystrzejsi

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | przyroda