Ludzie myślą, że ten grzyb jest trujący, ale to brednie. Zrobisz z niego idealny sos
Grzyby w polskich latach to nie tylko borowiki, kurki czy podgrzybki. Podczas spaceru w pobliżu świerków i buków możemy zebrać również inne, jadalne gatunki. Naszą uwagę przykuć powinny teraz zwłaszcza kolczaki obłączaste. W Polsce prawie nikt ich nie zbiera, a to wielki błąd, bo te jadalne grzyby mają delikatnie orzechowy smak, dzięki czemu idealnie nadają się do jesiennych sosów.
Kolczaki obłączaste to grzyby, które w polskich lasach możemy zbierać w okresie od lipca do przełomu października i listopada. Występują w naszym kraju powszechnie, ale większość osób omija ten gatunek z daleka. Jedni myślą, że są trujące. Drudzy, że nie mają walorów smakowych. Tak naprawdę jednak wszyscy się mylą.
Kolczaki obłączaste są grzybami jadalnymi i to jednymi z najsmaczniejszych, na jakie możemy natknąć się jesienią. Potwierdzają to najlepsi kucharze na świecie, którzy chętnie marynują je i dodają do sosów na bazie bulionu lub śmietany.
Kolczak obłączasty (z łac. Hydnum repandum L) to jadalny grzyb z rzędu podstawczaków, który bywa nazywany również jako sarna zaroślowa. Jest to gatunek pospolity, porastający tereny Ameryki Północnej i Europy.
W Polsce występuje powszechnie na glebach ilastych o dużej zawartości wapnia. Możemy się na niego natknąć zarówno w lasach liściastych, jak i mieszanych czy iglastych, pod świerkiem i bukiem.
Jeżeli chodzi o to, jak wygląda kolczak obłączasty, to podczas grzybobrania powinniśmy zwrócić uwagę na kilka charakterystycznych szczegółów. Te cechy są typowe wyłącznie dla tego gatunku:
- Trzon kolczaka obłączastego
Trzon kolczaka obłączastego jest biały, kremowy, albo rdzawo-brązowawy. Osiąga do 7 cm wysokości i może mieć od 1,5 do około 4 cm szerokości. W dotyku jest dość twardy i nieregularnie wygięty.
- Kapelusz kolczaka obłączastego
Kapelusz kolczaka obłączastego ma kolor białawy lub bladopomarańczowy. W dotyku najczęściej jest suchy i gładki, nieco rzadziej delikatnie omszony. Może mieć średnicę 4 do nawet 15 cm. Jego środek jest wklęsły, a sam kształt nieregularny. Ta część grzyba jest krucha i zdarza się, że kilka owocników jest ze sobą zrośniętych.
- Hymenofor kolczaka obłączastego
Typowe dla tego gatunku jadalnego grzyba są gęste kolce o długości do 6 mm, które czasami zbiegają po trzonie. Są białe, kremowe lub blado-pomarańczowe i tak samo kruche, jak kapelusz kolczaka obłączastego. Zarodniki kolczaka obłączastego są zaś bezbarwne i gładkie.
Kolczaka obłączastego możemy pomylić z kolczakiem rudawym (z łac. Hydnum rufescens). Grzyb ten wyróżnia intensywniejszy kolor i wyraźniej zaznaczona granica między kolcami hymenoforu a trzonem, na który u tego gatunku nie zbiegają się kolce.
Kolczak obłączasty ma charakterystyczny orzechowy smak, a jego konsystencja jest lekko chrupiąca, Często porównuje się go z popularną kurką. Sarna zaroślowa jest jednak od niej lepsza, ponieważ rzadziej zdarzają się okazy robaczywe.
Kolczaki obłączaste w kuchni możemy smażyć, dusić i gotować. Podobno znakomicie smakują zamarynowane w occie wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, ostrą papryką i pieprzem. Przygotujemy z nich smaczne sosy do mięs na bazie śmietany lub bulionu i możemy jeść je o dowolnej porze roku, ponieważ kolczaki obłączaste są wręcz stworzone do mrożenia i suszenia.
Zobacz też:
Gdzie wyrzucać torebki po herbacie? Odpowiedź nie jest jednoznaczna
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku