Reklama
Reklama

Cierpisz na te dolegliwości? Być może to znak, że musisz odstawić pieczywo

Białe pieczywo jest nieodłącznym elementem codziennej diety w wielu polskich domach. Często zjadany jest zarówno na śniadanie, jak i kolację, a czasem nawet i jako dodatek do obiadu. Jednak nie każdy będzie czuł się dobrze po spożyciu pieczywa. Sprawdź, jakie objawy świadczą o tym, że musisz ograniczyć ten produkt w swoim jadłospisie.

Ciepły i pachnący chleb z masłem to dla wielu osób miłe wspomnienie dzieciństwa. Okazuje się jednak, że białe pieczywo wcale nie jest takie zdrowe, jak może się wydawać, a dla niektórych może być nawet niebezpieczne i wywoływać wiele uciążliwych objawów oraz zdecydowanie pogarszać stan zdrowia.

Czy białe pieczywo szkodzi?

Białe pieczywo dla wielu Polaków jest stałym elementem jadłospisu, jednak pomimo tego, że jest tak szeroko uwielbiane, może ono wywoływać poważne dolegliwości. Wobec tego warto je nieco ograniczyć, nie tylko myśląc o pięknej figurze, ale i o zdrowiu, któremu nie sprzyja zbyt duża ilość chleba i bułek.

Przede wszystkim nie możemy zapominać, że białe pieczywo jest między innymi źródłem soli. Nie da się ukryć, że ona i tak często pojawia się w polskich potrawach jako przyprawa, więc powinno się, chociaż ograniczyć spożywanie produktów, które ją zawierają. Jest to bardzo istotne, ponieważ zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna dawka soli nie powinna przekraczać 5 g.

Warto wziąć to pod uwagę, ponieważ nadmiar soli skutkuje na przykład nadciśnieniem. Wobec tego przy spożywaniu białego pieczywa szczególnie powinny zachować umiar osoby zmagające się właśnie z problemami z ciśnieniem czy chorobami serca.

Zobacz także: Ma zbawienny wpływ na organizm i jest niezastąpiona podczas odchudzania. Do kiedy trwa na nią sezon?

Jakich objawów nie można lekceważyć?

Nasz organizm sam zazwyczaj zasygnalizuje nam, że szkodzi mu spożywanie pieczywa. Szczególnie w przypadku osób nietolerujących gluten, które mogą mieć wiele poważnych konsekwencji, wynikających ze spożycia spożyciu produktów zbożowych.

Jest to wynikiem celiakii, będącej chorobą autoimmunologicznej, której ignorowanie może prowadzić nawet do raka jelita cienkiego. Najczęściej wymienianymi objawami, które towarzyszą nietolerancji glutenu, są problemy żołądkowe, takie jak zaparcia, biegunki, zgaga, ból brzucha oraz wzdęcia.

Nie powinniśmy również lekceważyć wysypki, która pojawia się na skórze po zjedzeniu pieczywa. Nie zawsze oznacza ona problemy dermatologiczne, a może być właśnie skutkiem nieodpowiedniej diety. U osób, którym szkodzi gluten, po spożyciu pieczywa pojawia się opryszczkowate zapalenie skóry. Rozpoznać je można po pęcherzykach i grudkach, występujących na plecach, łokciach, pośladkach, kolanach oraz skórze głowy.

Oprócz tego zawierające węglowodany pieczywo może także wpłynąć na skoki cukru, dlatego powinny na nie uważać osoby, które mają zdiagnozowaną cukrzycę lub stan przedcukrzycowy. W tym przypadku również warto zrezygnować z białego pieczywa i zastąpić je innymi produktami.

Czytaj również: Polacy nie wiedzą, ile mogą ich jeść. Znany doktor apeluje o rozsądek

Jak upiec chleb bezglutenowy?

Dla wielu osób świetnym rozwiązaniem może być po prostu pieczenie własnego chleba bezglutenowego, który nie będzie dużo odbiegał od tego klasycznego.

Do przygotowania takiego bochenka będziemy potrzebowali:

  • 500 g mąki bezglutenowej (mieszanka ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej, może być też gryczana, w równych proporcjach),
  • 2 łyżki sezamu,
  • 3/4 łyżki soli,
  • 1/5 łyżki cukru,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 28 g świeżych drożdży,
  • 500 ml ciepłej wody.

Chcąc przygotować to smaczne pieczywo, musimy wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie je wymieszać. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce na 20 minut i po tym czasie ponownie mieszamy. Kolejnym krokiem jest przełożenie ciasta do keksówki o wymiarach 10x25cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Formę przykrywamy i znów pozostawiamy na 20 minut.

Po upływie wskazanego czasu pieczemy nasz chleb w 220 stopniach Celsjusza przez około 1 godzinę. Należy jednak obserwować czy nasz wypiek nie potrzebuje mniej lub więcej czasu, co zależne jest od stopnia zarumienienia skórki. Gotowy chleb studzimy na kratce.

 

Zobacz też:

Nie jedz takiej cukinii. Lepiej wyrzuć do kosza, zanim zachorujesz

Parz przez 15 minut i pij przed posiłkiem. Kilogramy szybko polecą w dół

Tak wyczyścisz stare słoiki na przetwory. Nie ma szybszego sposobu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie