Reklama
Reklama

Kupujesz cukier waniliowy do świątecznych wypieków? Koniecznie zwróć na to uwagę

W okresie Bożego Narodzenia pieczemy i przygotowujemy mnóstwo ciast oraz deserów. Wiele z nich zawiera cukier waniliowy, jednak podczas zakupów w sklepie warto zwrócić uwagę na jedną kwestię, aby nie kupić produktu, który wygląda podobnie, ma podobną nazwę, ale inny skład. Powinniśmy pamiętać, że znajdziemy zarówno cukier waniliowy, jak i cukier wanilinowy. Czym się różnią?

Cukier wanilinowy często może być mylony z cukrem waniliowym, szczególnie podczas gorączkowych świątecznych przygotowań i zakupów. Jednak produkt ten nie ma dużo wspólnego z prawdziwym cukrem zawierającym wanilię. Jakie są różnice? 

Cukier waniliowy — jak go odróżnić? 

Podczas przygotowywania deserów i ciast bardzo często używamy zwykłego cukru i cukru waniliowego. Dużo przepisów zawiera ten drugi rodzaj, jednak czasami możemy przez przypadek kupić cukier wanilinowy, ponieważ są one pakowane w taki sam sposób (najczęściej do małych saszetek o pojemności kilkudziesięciu gramów). Ponadto mają bardzo zbliżoną grafikę, często różnicą jest jedna litera w nazwie produktu. 

Cukier waniliowy zawiera wanilię. Jest on produkowany z cukru buraczanego, który zostaje połączony z laskami wanilii lub ekstaktem z wanilii. Charakteryzuje go bardzo intensywny aromat. Jest to również produkt wykonany z naturalnych składników bez syntetycznych dodatków, przez co jest neutralny dla organizmu. 

Cukier waniliowy, dostępny jest w sklepach najczęściej pod nazwą: cukier z wanilią, cukier z prawdziwą wanilią i cukier waniliowy. Nie ma tam dodatkowej litery „N". 

Sprawdź także: Polacy zapomnieli o tym soku, a to błąd. Pij codziennie, a serce ci podziękuje

Cukier wanilinowy — czym się różni? 

Cukier waniliNowy ma w nazwie dodatkową literę „N”, którą można przeoczyć. Często w pośpiechu spojrzymy na saszetkę i uznamy, że jest to cukier waniliowy. Jednak to błąd, ponieważ te dwa produkty bardzo różnią się pod względem składu. Przede wszystkim w cukrze wanilinowym nie znajdziemy prawdziwej wanilii.

Cukier wanilinowy jest produkowany z syntetycznych odpowiedników wanilii takich jak wanilina lub etylowanilina. Jest on niejako podróbka prawdziwego cukru z wanilią i może powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych na syntetyczne składniki w nim zawarte. Dlatego też jeśli poszukujemy cukru waniliowego, to warto zwracać uwagę na napisy na saszetkach produktów. Co istotne ten rodzaj jest często tańszy. 

Przeczytaj również: Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie

Jak zrobić domowy cukier waniliowy? 

Produkt ten można bardzo szybko przygotować w domowych zaciszu, a wystarczą jedynie dwa składniki: 

  • 1 standardowa szklanka drobnego cukru (ok. 250 g),
  • 3 laski wanilii.

Na początek natnij laski wanilii wzdłuż tak, aby dostać się do nasionek (nacina się tylko jedną stronę, nie przecinaj jej wzdłuż na dwie części). Tępą stroną noża zbierz wszystkie nasionka i włóż do mniejszej miski lub słoika — dodaj cukier i dokładniej wymieszaj. Puste laski wanilii przetnij na mniejsze kawałki i również dodaj do miseczki. W taki sposób masz gotowy cukier waniliowy. 

Zobacz też:

Barszcz nakapał na obrus? Tak ekspresowo usuniesz plamę

Jest jeszcze zdrowszy, niż miód. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by zwiększyć odporność

Wymocz suszone grzyby w tym płynie. Będą obłędnie smaczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zakupy