Jest jeszcze zdrowszy, niż miód. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by zwiększyć odporność
W okresie jesienno-zimowym szczególnie istotne jest wspieranie układu odpornościowego. W mroźne i chłodne dni nietrudno o przewianie i przeziębienie. Wiele osób szukając naturalnych produktów, które poprawią odporność, sięga po miód. Jednak istnieje również inny, produkowany przez pszczoły składnik, który warto włączyć do diety — pyłek pszczeli. Dlaczego warto go jeść?
Jak myśli o pszczołach to naszą pierwszą myślą jest miód. Oczywiście produkt ten jest niezwykle zdrowy i warto go mieć w swojej diecie. Jednak dobrze jest nie zapominać o pyłku pszczelim, który jest najbardziej wzbogaconych w białka, polisacharydy, polifenole, lipidy, minerały i witaminy ze wszystkich produktów pszczelich.
Często możemy się spotkać z nazwą pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze, które są produkowane przez kwiaty. Pyłek ten jest zbierany przez pszczoły z takich kwiatów jak łubin, mak czy też kukurydza. Z nich zbierają tylko pyłek z innych również nektar. Taka mieszanka łączy się ze śliną pszczół i jest przenoszona do ula oraz magazynowana w komórkach plastra, gdzie następuje fermentacja beztlenowa. Powstaje wtedy pierzga, czyli pyłek pszczeli, który jest podstawowym źródłem białka dla całej rodziny.
Sprawdź także: Polacy zapomnieli o tym soku, a to błąd. Pij codziennie, a serce ci podziękuje
Analiza badań klinicznych opublikowana w 2022 roku w „Nutrients” wskazuje, że pyłek ten ma duży wpływ na zdrowie oraz zapewnia ochronę przed wieloma chorobami, w tym cukrzycą, rakiem, chorobami zakaźnymi i sercowo-naczyniowymi. Pyłek pszczeli zawiera aż 32 aminokwasy. Znajdziemy w nim liczne witaminy w tym witaminę B, witaminę C oraz witaminę E. Nie brakuje również minerałów takich jak wapń, żelazo i magnez.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chroni organizm przez wolnymi rodnikami, które mogą uszkadzać wiele narządów i układów organizmu w tym układ odpornościowy. Liczne składniki zawarte w tym produkcie pomagając zwalczać sezonowe infekcje. Ten wyrób od pszczół wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego. W 100 g pyłku znajdziemy 20 g białka. Ten składnik jest bardzo ważny — jak wskazuje Narodowe Centrum Edukacji i Żywienia powinniśmy jeść 1 g białka na 1 kg masy ciała dziennie. Czyli przykładowo osoba ważąca 70 kg powinna jeść 70 g białka każdego dnia.
Przy czy wybierając pyłek, nie musimy rezygnować z miodu, szczególnie jeśli używamy go jako zdrowszego słodzika do herbat.
Przeczytaj również: Wzmacnia odporność i pomaga w przeziębieniu lepiej niż mleko z czosnkiem i miodem. Do tego dobrze smakuje
Pyłek pszczeli można kupić najczęściej za ok. 15 - 20 zł za 100 g. Decydując się na włącznie go do diety, powinniśmy pamiętać o regularności — tylko wtedy będzie miał szansę dobrze oddziaływać na organizm i wspierać odporność. Na początek warto zacząć od jednej łyżeczki dziennie. Dla niektórych może on mieć nieco mdły i ziemisty posmak. Można go jeść zarówno w surowej postaci kuleczek (obnóży), jak i dodać do letniej wody (40 st. C). Po czasie warto zwiększyć spożywany pyłek do 2-4 łyżek na dzień.
Zobacz też:
Barszcz nakapał na obrus? Tak ekspresowo usuniesz plamę
Kupujesz cukier waniliowy do świątecznych wypieków? Koniecznie zwróć na to uwagę