Reklama
Reklama

Jak długo trzymasz jajka w lodówce? Po tym czasie trzeba je wyrzucić

Jajka, by mogły zachować swoją świeżość na długi czas, powinny być odpowiednio przechowywane. Wtedy to nadają się do spożywania przez wiele dni. Jednak gdzie najlepiej je trzymać i jak długo je można przechowywać? Podpowiadamy, gdzie powinno się umieszczać jajka oraz przez ile dni po zakupie możemy je jeść.

Jajka to produkt, który często kupujemy podczas zakupów spożywczych. Niektórzy zastanawiają się, gdzie po przyniesieniu do domu przechowywać jajka, aby jak najdłużej pozostawały świeże. Rozwiewamy te wątpliwości i tłumaczymy, jak długo można trzymać jajka, aby wciąż nadawały się do spożycia oraz jakie warunki im zapewnić.

Jak długo można przechowywać jajka, by nadawały się do spożycia? To zależy

Kupując jajka w sklepie, mamy o tyle ułatwioną sprawę, że znajduje się na nich data ważności, więc w tym przypadku nie powinniśmy mieć wątpliwości, ile możemy trzymać jajka. Jednak warto wiedzieć, że termin ten wyznaczany jest po odliczeniu 28 dni od momentu, gdy kura zniosła jajko.

Jednak nie może to być traktowane jako sztywny wyznacznik, ponieważ jest to zależne. Na przykład, gdy umieścimy jajka w temperaturze przekraczającej 20 stopni Celsjusza, trzymając je poza lodówką, to będą one zdatne do jedzenia tylko przez tydzień. Natomiast jeśli zdecydujemy się na włożenie ich do lodówki, gdzie będą znajdowały się w najlepszej dla siebie temperaturze, czyli w przedziale 2-8 stopni Celsjusza, to będziemy mogli je wykorzystywać przez 3-5 tygodni.

Warto jednak wiedzieć, że aby móc przez tak długi czas przechowywać jajka, to musi to być robione prawidłowo, a w dodatku powinny mieć one nienaruszone skorupki. Jeżeli ich smak czy konsystencja są niepokojące, to mimo wszystko zrezygnujmy ze spożywania ich.

Czytaj również: Kaloryfer jest ciepły na górze i zimny na dole? Postępuj w ten sposób

Co zrobić, aby wydłużyć świeżość jajek? O tym warto wiedzieć

Przechowując jajka, musimy mieć świadomość tego, że nie wystarczy włożyć ich po prostu do lodówki, aby zachować ich najlepszą jakość. Częstym błędem jest umieszczanie ich na drzwiach lodówki. Jest popularna pomyłka, ponieważ nawet producenci tych urządzeń, montują tam specjalne przegródki przeznaczone na jajka.

Jednak nie jest to dobre miejsce na przechowywanie ich, ponieważ to właśnie drzwi lodówki są najbardziej narażone na zmiany temperatury podczas każdego otwierania urządzenia. Wobec tego znacznie lepszym rozwiązaniem jest pozostawienie jajek w oryginalnym opakowaniu i umieszczenie ich na środkowej półce lodówki. Oprócz tego pamiętajmy, aby jajka myć dopiero przed ich użyciem.

Jeżeli nie mamy pewności co do świeżości produktu, to warto wykonać prosty domowy test. Wystarczy, że napełnimy szklankę zimną wodą, a następnie włożymy do niej jajko. Jeżeli będzie ono opadało na dno i leżało na boku, to oznacza, że jest ono bardzo świeże. Jeśli jednak będzie stało na dnie lub lekko się unosiło, to znaczy, że nie jest ono pierwszej świeżości, ale wciąż nadaje się do spożycia. Natomiast, gdy jajko całkowicie będzie unosiło się na wodzie, to lepiej go nie jeść.

Zobacz też:

Tak wyczyścisz drewnianą deskę. Wystarczą dwa składniki, które masz w kuchni

Działa na kaszel lepiej niż drogi syrop. Wystarczy łyżeczka dziennie

Wzmacnia odporność i chroni przed infekcjami. Jesienią pij taką herbatę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | domowe sposoby