Wcale nie cytrusy. To ten owoc warto jeść jesienią, bo wspiera odporność
Często mówi się, że aby wspomóc swoją odporność jesienią, powinniśmy wprowadzić do swojej diety cytrusy. Jednak nie jest to jedyne możliwe rozwiązanie, ponieważ dobrze w tej roli sprawdzi się również pewien nietypowy, egzotyczny owoc, który w innych krajach nazywany jest nawet "darem niebios", ze względu na jego właściwości. Sprawdź, czym jest mangostan i dlaczego warto go jeść.
Mangostan to egzotyczny owoc, wyróżniający się nie tylko swoim wyglądem i smakiem, ale także tym, jak wiele cennych właściwości prozdrowotnych posiada. Nie bez powodu w Azji od wieków nazywany jest "darem niebios". Pozwala on nie tylko zadbać o układ odpornościowy, ale i o wiele innych obszarów naszego ciała. Podpowiadamy, dlaczego warto go regularnie spożywać.
Mangostan to wiecznie zielone drzewo, pochodzące z Borneo. Ma ono specyficzne owoce, które wyróżniają się grubą i ciemnofioletową skórką, a także białym i bardzo soczystym miąższem. Jeśli chodzi o smak owoców, to jest on niebanalny, ponieważ stanowi połączenie smaku moreli, pomarańczy, słodkiego agrestu oraz ananasa.
Jednak owoc ten doceniany jest nie tylko ze względu na jego nietypowy smak. Okazuje się bowiem, że mangostan ma również wiele właściwości zdrowotnych. Z tego powodu uprawiany jest on w różnych rejonach światach, między innymi w Wietnamie, Indonezji, Australii, Ameryce Południowej oraz w Tajlandii.
Czytaj również: Kaloryfer jest ciepły na górze i zimny na dole? Postępuj w ten sposób
Na wyjątkowość oraz skuteczność mangostanu składa się ogrom składników odżywczych, oraz związków bioaktywnych. Wśród nich prym wiodą ksantony, czyli substancje wykazujące mocne działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Neutralizują one szkodliwe wolne rodniki, wpływające na rozwój wielu różnych chorób oraz przyspieszające proces starzenia się organizmu.
Jednak to nie jedyna zaleta spożywania mangostanu. Do właściwości zdrowotnych tego owocu zaliczamy także to, że ma on działanie, które:
- Wzmacnia odporność - z racji tego, że mangostan ma dużą zawartość witaminy C oraz innych przeciwutleniaczy, może on skutecznie wzmacniać układ odpornościowy, tym samym chroniąc nas przed różnego rodzaju infekcjami.
- Pomaga zwalczyć choroby przewlekłe - według badań, mangostan może być bardzo pomocny podczas leczenia oraz zapobiegania chorobom przewlekłym, w tym chorobom serca, cukrzycy czy chorobom neurodegeneracyjnym.
- Opóźnia procesy starzenia - z racji tego, że owoc ten ma silne działanie antyoksydacyjne, to spożywanie go pozwala zwalczać wolne rodniki, przyczyniające się do przedwczesnego starzenia się skóry oraz organizmu.
- Łagodzi stany zapalne - wspomniane wcześniej ksantony mają mocne działanie przeciwzapalne, dzięki czemu są pomocne podczas leczenia schorzeń, wiążących się ze stanami zapalnymi. Dotyczy to np. chorób stawów czy układu pokarmowego.
Wiele osób nie wie, jak wykorzystać ten owoc w swojej codziennej diecie. Okazuje się jednak, że nie jest to żaden problem, ponieważ mangostan najlepiej będzie smakował zjedzony na świeżo bez żadnego przygotowywania.
Jeśli jednak chcemy poznać potencjał tego owocu, to warto dodać go np. do sałatki owocowej, czy przygotować z niego odżywczy koktajl lub smoothie. Z mangostanu możemy również przyrządzić przetwory, takie jak dżemy i konfitury. Wiele osób wykorzystuje także ten owoc do zrobienia soku.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien