Reklama
Reklama

Przez to marnujesz jedzenie i pieniądze. Sprawdź, jak zadbać o odpowiednią temperaturę w lodówce

Odpowiednio zadbana lodówka to nie tylko dłuższa żywotność urządzenia, ale i mniejsze rachunki oraz świeższe jedzenie. Nie jest tajemnicą, że prawidłowa temperatura w lodówce to klucz do sukcesu. Ile powinna ona wynosić? Sprawdź, jaka powinna być temperatura w urządzeniu i co zrobić, aby ją zachować.

Dbałość o lodówkę może sprawić, że znacznie wydłużymy trwałość urządzenia. Niezwykle ważne jest zatroszczenie się o to, aby w lodówce panowała odpowiednia temperatura, mieszcząca się w określonym zakresie. Dodatkowo warto zadbać o urządzenie jeszcze na kilka innych sposobów. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Jaka powinna być temperatura w lodówce?

Prawidłowa temperatura w lodówce to klucz do tego, aby utrzymać urządzenie w dobrej sprawności przez długi czas. To także coś, co pozwoli nam zaoszczędzić na rachunkach za prąd oraz przedłuży trwałość naszych zakupów.

Idealne warunki dla żywności to zakres od 2 do 4 stopni Celsjusza. Wszystkie wartości poniżej lub powyżej tego zakresu wpływają bezpośrednio na wyższe rachunki. Chcąc temu zapobiec, musimy podjąć kilka ważnych działań, dzięki którym nie będziemy przepłacać za prąd oraz marnować jedzenia.

Przede wszystkim pamiętajmy, aby każdorazowo dokładnie zamykać drzwi lodówki. Oprócz tego układając produkty na półkach, zachowujmy między nimi odstęp i nie kładźmy ich zbyt blisko siebie. Istotne jest również to, aby nigdy nie wkładać do lodówki gorących potraw.

Musimy także systematycznie dbać o porządek w lodówce. Jedzenie najlepiej przechowywać w pojemnikach, dzięki czemu nie będziemy pozostawiali pojedynczych wilgotnych produktów na wierzchu. Warto także czyścić lodówkę i jej półki raz w tygodniu.

Czytaj również: Wsyp do porannej kawy. Świetnie smakuje, a do tego pomaga usunąć boczki

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Jeżeli chcemy zadbać o optymalne warunki w lodówce, warto także wiedzieć, jak układać produkty, aby jedzenie się nie psuło. Dzięki tym zasadom zachowamy porządek oraz wydłużymy trwałość zakupów, oraz samego urządzenia. Oto, o czym warto pamiętać:

  • Na drzwiach lodówki jest nieco cieplej niż w jej wnętrzu, więc tam umieszczajmy jajka oraz sosy.
  • W szufladzie na dole przechowujmy warzywa i owoce, ponieważ panuje tam wyższa temperatura niż półkach.
  • Najniższa półka jest najchłodniejsza, dlatego na niej trzymamy mięso i ryby.
  • Środkowa półka to miejsce do przechowywania wędlin, gotowych dań oraz nabiału.
  • Górna półka lodówki to najlepsze miejsce do umieszczenia produktów w słoikach oraz takich, które z założenia mają długi termin przydatności.

Jaka temperatura jest właściwa dla zamrażarki?

Na to, czy nasze urządzenie będzie prawidłowo działało, ma wpływ także zamrażarka. Tam również powinna panować ściśle określona temperatura. Zakłada się, że idealne warunki to minus 18 stopni Celsjusza.

Chcąc zapewnić optymalną temperaturę, należy co jakiś czas rozmrażać zamrażarkę, ponieważ lód i szron, osadzające się na ściankach, sprawiają, że temperatura w urządzeniu jest nieprawidłowa i nie działa ono prawidłowo. W tym celu należy:

  1. Odłączyć urządzenie od sieci zasilającej.
  2. Wyjąć wszystkie produkty.
  3. Otworzyć drzwiczki, a gdy lód zacznie się roztapiać, przecierać ścianki gąbką.

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | domowe sposoby