Zrób taką sałatkę z kapusty kiszonej do słoików. Jesienią ochroni cię przed przeziębieniem
Jesienią i zimą nasz organizm szczególnie potrzebuje witamin i odpornościowego wsparcia. Jednym z domowych, sprawdzonych sposobów na walkę z infekcjami jest kiszona kapusta. A jeśli połączysz ją z kolorowymi warzywami i aromatyczną zalewą, powstanie pyszna sałatka, która nie tylko świetnie smakuje, ale też wzmocni odporność. Poznaj przepis na sałatkę z kapusty kiszonej w słoiku.
Ta sałatka jest idealna jako dodatek do obiadu, kanapek lub po prostu do wyjadania prosto ze słoika. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekt zachwyca nie tylko smakiem, ale i długim terminem przydatności.
Do przygotowania sałatki z kapusty kiszonej w słoiku będziesz potrzebować:
- 1 ½ szklanki cukru,
- 1 szklanka octu,
- 1 szklanka oleju,
- 2 kg białej kapusty,
- 3 cebule,
- 3 czerwone papryki,
- 4 marchewki,
- sól, pieprz.
Możesz użyć octu jabłkowego, który doda do przepisu dodatkową nutę owocową. Z kolei, jeśli chcesz uzyskać bardziej wytrawny smak, dodaj trochę mniej cukru.
Sprawdź również: Zalewasz ogórki do kiszenia taką wodą? Psujesz nie tylko smak, ale i wartości odżywcze
Drobno poszatkuj kapustę lub zetrzyj ją na tarce mandolinie i wrzuć do dużej miski. Zasyp ją dwiema łyżkami soli, dokładnie wymieszaj rękoma i odstaw na jakiś czas, aż zacznie puszczać sok. W międzyczasie przygotuj pozostałe warzywa. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, paprykę pokrój w cienkie paski, a cebulę posiekaj w piórka. Zabierz się za zalewę. Do garnka wlej ocet, dodaj cukier i olej, a następnie zagotuj całość. Gdy mikstura się zagotuje, lekko ją przestudź, możesz dorzucić też kilka listków laurowych, ale nie jest to obowiązkowe.
Sprawdź również: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon
Do kapusty dodaj przygotowane wcześniej warzywa, dopraw całość świeżo mielonym pieprzem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na około trzy godziny, by smaki zaczęły się łączyć. Po tym czasie wlej przestudzoną zalewę i raz jeszcze, wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz pozostaw sałatkę na kolejne kilka godzin, najlepiej od 6 do 8, by dobrze się przegryzła. Na koniec przygotuj czyste, wyparzone słoiki. Napełnij je sałatką wraz z zalewą i mocno zakręć. Pasteryzuj w garnku z gorącą wodą przez 10 minut. Gdy słoiki wystygną, schowaj je w chłodne i ciemne miejsce — tam spokojnie poczekają na zimowe dni.
Zobacz też:
Te marynowane grzybki nie mają sobie równych. Robotę robi dodatek na ostro
Wszyscy robią zupę-krem, a ja wkładam ją do słoików. O przepis na dżem z dyni proszą wszyscy
Tak dobrego ciasta ze śliwkami dawno nie jadłam. Robię regularnie, bo w mig znika z blaszki