Reklama
Reklama

Zrezygnuj z owsianki. To śniadanie jest jeszcze zdrowsze i pomaga schudnąć

Jeśli znudziło ci się jedzenie rano owsianki, zrezygnuj z niej. Nie stracisz nic wielkiego, jeśli zamienisz ją na inne, zdrowe śniadanie, które dodatkowo może pomóc ci schudnąć, ponieważ na długo syci, jest pożywne i bardzo smaczne. Zawsze zaczynaj od niego dzień, a nie będziesz mieć już ochoty na podjadanie między posiłkami.

W letnie dni najlepiej sprawdzają się śniadania, które są lekkie, ale jednocześnie także pełne witamin, pożywne i sycące. Nic więc dziwnego, że tak wiele Polek zajada się owsiankami, które są bardzo zdrowe, ale jest jeszcze lepsza propozycja, która świetnie sprawdza się jako poranny posiłek.

Chodzi oczywiście o zapomnianą jaglankę, która powoli wraca do łask. Jeśli na stałe wprowadzisz ją do swojego jadłospisu, na pewno wpłynie to pozytywnie wpłynie zarówno na twoje samopoczucie, jak i odporność czy wygląd.

Może cię zainteresować: Owoce nigdy więcej nie opadną na dno. Wystarczy, że piekąc ciasto zrobisz to

Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść na śniadanie?

Jaglanka jest potoczną nazwą na potrawę przygotowywaną na bazie kaszy jaglanej, która powstaje z łuskanego ziarna prosa, a po ugotowaniu może stać się jednym z najlepszych śniadań, które nie zawierają glutenu i mają naturalnie niski indeks glikemiczny.

Jest znana od wieków (to jedno z najstarszych zbóż), ma charakterystyczny żółty kolor i kształt niewielkich okrągłych granulek. Wygląda prosto, jednak syci na długi czas i dostarcza organizmowi solidnego zastrzyku cennych witamin składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na samopoczucie, oporność czy koncentrację.

Jakie są właściwości kaszy jaglanej? Wspomaga odchudzanie, a to dopiero początek

Kasza jaglana stanowi doskonałe źródło energii, która uwalniana jest stopniowo, dzięki czemu uczucie sytości po jej spożyciu jest długotrwałe. Zapobiega to podjadaniu i tym samym sprzyja odchudzaniu. 

Zawiera sporo białka, witaminy z grupy B m.in. B1, B3, B6, kwas pantotenowy i foliowy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowaniu układu nerwowego, metabolizmy i wielu innych procesów zachodzących w ludzkim organizmie.

Stanowi także świetne źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, wspierającego przemianę materii i stawy krzemu, zapobiegającego anemii żelaza, magnezu, fosforu, miedzi, cynku czy potasu. Wspiera więc odporność, zdrowie kości, zębów, działa przeciwzapalnie i dba o równowagę płynów w organizmie. 

Czytaj również: Piecz rybę w ten sposób. Będzie smakować jak z dobrej restauracji

Jak przygotować jaglankę, która zachwyca smakiem? Latem koniecznie z owocami

Przepis na jaglankę zależy w dużym stopniu od twoich upodobań, gdyż możesz modyfikować dodatki, które do niej dodajesz. Zawsze jednak podstawą jest kasza jaglana, którą początkowo warto uprażyć na suchej patelni, aby wyeliminować uczucie goryczy. No chyba, że ci ono nie przeszkadza. 

Później przepłucz kaszę jaglaną wrzątkiem i gotuj przez około 20 minut wraz z wodą albo mlekiem w proporcjach 1:2. Dopaw np. cynamonem, wanilią, orzechami i miodem. Jako iż jest lato, koniecznie dodaj świeże owoce i oczywiście jogurt naturalny.

Zobacz też:

Robert Makłowicz dodaje to do placków ziemniaczanych. Wychodzą puszyste jak chmurki

To ciasto z jagodami zrobisz w 10 minut. Nie potrzebujesz nawet miksera

Dosyp to do gotowanej marchewki. Zdziwisz się, że może być tak smaczna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | przepisy | zdrowe żywienie