Owoce nigdy więcej nie opadną na dno. Wystarczy, że piekąc ciasto zrobisz to
Letnie miesiące kojarzą się przede wszystkim z owocowymi wypiekami. Szczególnie że na straganach i ryneczkach możemy wybierać wśród takich specjałów jak agrest, czereśnie, jagody, maliny, porzeczki, poziomki, rabarbar, truskawki czy wiśnie. Dowiedz się, co zrobić, żeby owoce nie opadały na dno, a ciasto było idealne.
Wiele osób, gdy przekroi placek i zobaczy mokrą, owocową paćkę na zbitym spodzie, obwinia przepis, który wybrało. Prawda zwykle leży gdzie indziej — chodzi o sposób przygotowywania ciasta oraz składników, a nawet kolejność ich dodawania.
Kluczem do idealnego ciasta owocowego są same owoce. Oczywiście powinny być jak najlepszej jakości, ale nie tylko o to chodzi. Musimy zadbać o to, by były suche. W przypadku większych owoców (np. rabarbaru czy truskawek), pokrójmy je na mniejsze kawałki. Następnie, już dokładnie osuszone, posypmy delikatnie mąką — pszenną lub ziemniaczaną. Najlepiej, zrobić to przez sitko, bo w takim przypadku unikniemy ewentualnych grudek. Mąka oblepi owoce, a następnie połączy się z ciastem i sprawi, że nie opadną na dno.
Sprawdź również: W czerwcu pij na śniadanie. Cera ci podziękuje, a kilogramy polecą w dół
Ważna jest także kolejność dodawania składników oraz konsystencja ciasta. W tym drugim przypadku bardzo możliwe jest, że zbyt lekkie ciasto po prostu nie utrzyma stosunkowo ciężkich owoców. Zwróćmy także uwagę na kolejność, w jakiej dodajemy składniki do ciasta. Najlepiej dodać owoce na sam koniec, dosłownie chwilę przed wstawieniem blachy do piekarnika. Dzięki temu nie będą miały czasu, by spaść na dno.
Większość ciast, w przeciwieństwie np. do pieczonych mięs, nie lubi zbyt wysokiej temperatury. Tak jest również w przypadku ciast owocowych. Jeśli wstawimy je do za mocno nagrzanego piekarnika, jest duże ryzyko, że owoce opadną na dno. Wszystko ze względu na fakt, że wysoka temperatura spiecze ciasto od zewnątrz, a w środku zostanie płynne. W takim przypadku owoce będą miały łatwość w spłynięciu na dno. Dlatego zaleca się pieczenie ciast owocowych w umiarkowanych temperaturach. Wtedy zawsze owoce pozostaną na górze.
Zobacz też:
Takie kotlety mielone robi moja babcia ze Śląska. Lepszych nie znajdziesz
Piecz rybę w ten sposób. Będzie smakować jak z dobrej restauracji
Ta beza nigdy nie opada. Jest smaczna i krucha, nawet gdy wypełnisz ją kremem