Reklama
Reklama

​Zostały ci suszone grzyby z Wigilii? Zrób z nich te obłędne racuchy

Suszone grzyby kojarzą się przede wszystkim ze świąteczną zupą i pierogami. Jeśli jednak po przygotowaniu świątecznych potraw zostało ci kilka sztuk, możesz je wykorzystać w zupełnie inny sposób. Sprawdź przepis na racuchy z suszonych grzybów, które idealnie sprawdzą się na rozgrzewający obiad lub jako ciepły posiłek w Sylwestra.

Racuchy z suszonych grzybów — składniki

Do przygotowania racuchów z suszonych grzybów z salsą z kiszonych ogórków potrzebujesz:

  • 1 łyżeczkę musztardy dijon,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 1 małą cebulę,
  • 1 szczyptę soli,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 25 g masła,
  • 3 g drożdży instant,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 320 ml wody,
  • 40 ml oleju lnianego,
  • dodatkowo: olej do smażenia.

Same racuchy są oczywiście pyszne, ale to właśnie dodatek prostej, ale niebanalnej i pysznej salsy z ogórków kiszonych, sprawia, że to danie staje się doznaniem smakowym.

Sprawdź również: Nie tylko majonez. Dodaj to do sałatki jarzynowej, a nie nadążysz z rozdawaniem dokładek

Jak przygotować racuchy z suszonych grzybów?

Zacznij od przygotowania ciasta na racuchy. Grzyby namocz przez około godzinę, następnie odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj przez około pół godziny, aż będą miękkie. Ugotowane grzyby odcedź i pokrój w kostkę. W dużej misce wymieszaj cukier, sól, suche drożdże i mąkę pszenną. Do suchych składników dodaj roztopione i przestudzone masło oraz letnią wodę. Ciasto dokładnie zagnieć i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około godzinę. W międzyczasie możesz spokojnie przygotować salsę z kiszonych ogórków w dressingu z musztardy i oleju lnianego.

Sprawdź również: Masz uczucie przejedzenia? Wypij ten napar, a zapomnisz o wzdętym brzuchu

Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Tak samo pokrój ogórki kiszone. Do miseczki dodaj łyżeczką musztardy dijon, pokrojoną cebulę, szczypiorek i ogórki kiszone oraz olej lniany. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do "przegryzienia". Na rozgrzaną patelnię wylej sporą ilość oleju (najlepiej rzepakowego), nakładaj porcję ciasta i smaż z obu stron na rumiany kolor. Następnie wyłóż na ręcznik papierowy do wystudzenia. Racuchy z suszonych grzybów podawaj z salsą z kiszonych ogórków w dressingu z musztardy i oleju lnianego oraz opcjonalnie z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego!

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy