Reklama
Reklama

Nie tylko majonez. Dodaj to do sałatki jarzynowej, a nie nadążysz z rozdawaniem dokładek

Daniem, które bardzo często pojawia się na stołach Polaków w trakcie świąt jest sałatka jarzynowa. Przygotowana z dodatkiem rozmaitych warzyw, jajek oraz majonezu stanowi rewelacyjny przysmak, którym może zajadać się cała rodzina. Okazuje się, że niektórzy wykorzystują pewne ciekawe składniki do przyrządzenia sałatki jarzynowej. Michel Moran przed dodaniem majonezu, doprawia go... musztardą. Dzięki temu danie zyskuje na wyrazistości.

Sałatka jarzynowa na święta. Do majonezu dodaj musztardy

Sałatkę jarzynową zazwyczaj przygotowuje się na specjalne okoliczności – imprezy rodzinne, Wielkanoc czy święta Bożego Narodzenia. To niezwykłe danie jest prawdziwym rarytasem dla wielu osób. Sposobów przyrządzania rzeczonej sałatki jest naprawdę mnóstwo. W zasadzie podstawowa wersja opiera się na marchewce, pietruszce, selerze, groszku, ogórkach kiszonych oraz majonezie. Jednak do sałatki można dodawać również inne produkty, zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi

Niektórzy uzupełniają sałatkę jarzynową marynowanymi grzybami. Inni wzbogacają ją gotowanym mięsem (na przykład kurczakiem). Swój sposób na sałatkę jarzynową ma również Michel Moran. Okazuje się, że słynny restaurator przygotowuje owo danie z dodatkiem musztardy. Nie zapomina także o porze. Dzięki tym składnikom smak sałatki jarzynowej może stać się o wiele bardziej wyrazisty.

Przeczytaj też: Kultowa sałatka z PRL-u w nowej odsłonie. Zobacz, jak ją przygotować

Jak zrobić przepyszną sałatkę jarzynową na święta?

Zrobienie sałatki jarzynowej nie jest skomplikowane. Prawdopodobnie najważniejszą rzeczą, na którą trzeba uważać, jest to, by nie rozgotować warzyw. W przeciwnym razie, jak twierdzi Michel Moran, otrzymamy "puree z majonezem". 

Do zrobienia sałatki jarzynowej potrzebne będą: 

  • 2 duże marchewki; 
  • 2 duże pietruszki; 
  • 1 korzeń selera; 
  • Kawałek pora; 
  • 4 jajka; 
  • 1 puszka groszku konserwowego; 
  • 2 ogórki kiszone; 
  • 4 łyżki majonezu; 
  • 1 łyżeczka musztardy; 
  • Sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Najpierw przygotuj warzywa i dokładnie je umyj. Marchew, pietruszkę i seler wrzuć do garnka z wodą i gotuj aż zmiękną (uważaj, by się nie rozgotowały). Jajka ugotuj na twardo. 
  2. Odcedź warzywa i daj im trochę przestygnąć. Potem pokrój je na drobne kawałki i wrzuć do dużej miski. Jajka również przestudź, a potem obierz ze skorupki i poszatkuj. Dodaj do warzyw. 
  3. Sparz pora wrzątkiem, a następnie posiekaj go. Pokrój również ogórki kiszone. Uzupełnij nimi miskę ze składnikami. Dodaj groszek konserwowy. Posól i popieprz całość. 
  4. W osobnej misce wymieszaj musztardę z majonezem. Potem dodaj mieszankę do warzyw. Wymieszaj porządnie całą sałatkę. Spróbuj jej i w razie konieczności dopraw jeszcze solą i pieprzem lub dodaj więcej majonezu. 

Tak przygotowana sałatka jarzynowa z pewnością szybko zniknie ze stołu. Uważaj, bo możesz nie zdążyć z rozdawaniem dokładek. 

Zobacz też:

Dodaj to do wody przy moczeniu grzybów. Na pewno nie wyjdą gorzkie

Do ciasta na uszka i pierogi używaj takiej wody. Będą rozpływać się w ustach

​Nikt nie je twoich krokietów? Zrób ten farsz, a nawet dzieci wezmą dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa