Zielony koktajl idealny na poświąteczny detoks. Moc witamin w 1 szklance
Czujesz się ociężale po świątecznym czasie pełnym tradycyjnych dań i przepysznych słodkości? Czas wstać od stołu, by zadbać o lepszą pracę układu trawiennego oraz wsparcie naturalnego procesu oczyszczania. Pomoże ci w tym prosty w przyrządzeniu koktajl. Wystarczy już kilka składników, by odzyskać energię i lepsze samopoczucie po świątecznym ucztowaniu.
Koktajle to szybki i prosty sposób na dostarczenie organizmowi cennych składników odżywczych i zadbanie o organizm od środka. Warto je przygotowywać między innymi po czasie obfitych świątecznych posiłków. Ten zielony koktajl jest szczególnie polecany na “poświąteczny detoks", ponieważ jest lekki dla żołądka, wspiera nawodnienie, a do tego dobrze smakuje. Główne skrzypce odgrywa w nim jarmuż, szpinak i awokado.
Po świętach organizm często bywa przeciążony dużą ilością cukrów, tłuszczów oraz ciężkostrawnych potraw. Spowolnione trawienie i uczucie ciężkości to często efekty takiego stanu rzeczy, dlatego nic dziwnego, że po kilku dniach rodzinnego świętowania przy stole organizm domaga się łagodnego, ale odżywczego jedzenia.
Takim jest ten zielony koktajl, który w swojej postaci jest lekki dla żołądka, ale przy tym bogaty w składniki odżywcze. Wspiera odpowiednie nawodnienie organizmu, a także pobudza naturalne procesy oczyszczania, w tym lepszą pracę wątroby i jelit. W prosty sposób pomaga sprowadzić procesy trawienne na właściwe tory.
Przygotowanie koktajlu na bazie jarmużu, szpinaku i awokado po świątecznym łakomstwie to dobry sposób na odciążenie układu trawiennego, zmniejszenie uczucia ciężkości, a także poprawę poziomu energii. W smaczny sposób zadbać również o odporność i dostarczenie organizmowi mnóstwa cennych składników odżywczych.
Zobacz także: Absolutnie nie jedz tych jajek. Poważne problemy zdrowotne gwarantowane
Każdy składnik wykorzystany do przygotowania tego zielonego koktajlu działa korzystnie na organizm na swój sposób. Chociażby chlorofil ze szpinaku i jarmużu wspiera wątrobę, zaś duża ilość błonnika poprawia trawienie i zmniejsza wzdęcia. Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów i wpływa na długie poczucie sytości, przez co brak ochoty na dojadanie świątecznych słodkości.
Zdrowy koktajl dobry na poświąteczny czas przygotujesz z następujących składników:
- Garść świeżego szpinaku
- 1-2 liście jarmużu bez twardych łodyg
- ½ dojrzałego awokado
- Świeży sok z ½ cytryny
- 1 szklanka wody lub napoju roślinnego
- Opcjonalnie: odrobinę imbiru na lepszy metabolizm oraz ½ łyżeczki miodu dla smaku
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj szpinak i jarmuż. Awokado obierz ze skórki i usuń pestkę.
- Wszystko wrzuć do kielicha blendera i zalej wodą lub sokiem roślinnym. Dodaj sok z cytryny, imbir i opcjonalnie miód.
- Całość blenduj, aż koktajl będzie gładki i kremowy. Pij od razu po przygotowaniu.
Zielony koktajl pij najlepiej rano lub jako lekką przekąskę pomiędzy śniadaniem a obiadem. W poświątecznym menu, warto znaleźć przestrzeń na tego typu posiłek, a z pewnością organizm będzie ci wdzięcznym za wsparcie po okresie świątecznym pełnym ciężkostrawnego i słodkiego jedzenia, a także braku regularności w posiłkach.
Przeczytaj też: Jedz zamiast słodyczy. Zapomnisz o wysokim cholesterolu i stłuszczonej wątrobie
Zobacz też:
Chleb Ezechiela to najzdrowsze pieczywo. Pisano o nim już w Biblii
Podaję do obiadu zamiast zwykłych ziemniaków. Wszyscy proszą o dokładkę
Przepis dostałam od babci. Od tamtej pory żadne święta nie obejdą się bez tego schabu