Zawsze dodaję to do zupy grzybowej. Doskonale podkręca smak
Czasami jeden składnik odmienia smak całego dania. Ten mały sekret sprawi, że twoja zupa grzybowa w końcu przełamię wigilijną rutynę i na nowo zachwyci wszystkich gości. W tym roku wypróbuj ten przepis i zaserwuj to tradycyjne danie w nowej, odświeżonej odsłonie z podkręconym smakiem.
W tym roku wszyscy będą pytać, co jest w tej zupie, że smakuje tak obłędnie. Od razu przygotuj na kolację większą ilość, bo zniknie z talerzy naprawdę szybko.
Zupa grzybowa to tradycyjne danie na Wigilię, na które każdy czeka z utęsknieniem cały rok. Jej klasyczna wersja zachwyca głębokim aromatem grzybów leśnych, gęstą i śmietanową konsystencją. W tym roku możesz jeszcze bardziej podkręcić jej smak, dodając - soku z kiszonych ogórków.
Przeczytaj też: Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne
Ten niecodzienny składnik nada trochę większej kwasowości i sprawi, że zupa grzybowa w smaku stanie się lżejsza i bardziej wyrazista. Aby jeszcze mocniej zaskoczyć swoich gości, możesz tradycyjny makaron zastąpić kaszą: jaglaną, pęczakiem czy jęczmienną perłową.
Przepis na zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków nie różni się bardzo od klasycznej wersji. Sekretem jest ten jeden składnik. Do jej przygotowania potrzebujesz:
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów leśnych,
- 2 litr bulionu warzywnego,
- 3 marchewki,
- 2 korzeń pietruszki,
- 1 korzeń małego selera,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 200 ml soku z kiszonych ogórków,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki śmietany 18 procent,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziarenka ziela angielskiego,
- szczypta soli i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie. Po 30 minutach wyjmij je, ale nie wylewaj wody z moczenia.
- Na patelni zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie przełóż je do garnka.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podsmaż na patelni, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem.
- Do garnka dodaj posiekane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i bulion. Na koniec dodaj również wodę z moczenia grzybów. Wlewaj ją delikatnie. Na dnie naczynia mógł osiąść piasek z grzybów.
- Wywar gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 20 minut. Następnie wlej wodę z kiszonych ogórków, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez następne 5 minut.
Zupę grzybową podawaj z kaszą lub makaronem i odrobiną śmietany.
Zobacz też:
Ta ryba to najgorszy wybór na Wigilię. Problemy żołądkowe gwarantowane
W tym roku na święta zrób rybę w airfryerze. Będzie smaczna i chrupiąca
Usuwanie ości z tej ryby to pestka. Nie wiem, czemu tak mało osób po nią sięga