Reklama
Reklama

Zawsze dodaję to do zupy grzybowej. Doskonale podkręca smak

Czasami jeden składnik odmienia smak całego dania. Ten mały sekret sprawi, że twoja zupa grzybowa w końcu przełamię wigilijną rutynę i na nowo zachwyci wszystkich gości. W tym roku wypróbuj ten przepis i zaserwuj to tradycyjne danie w nowej, odświeżonej odsłonie z podkręconym smakiem.

Tradycyjna zupa grzybowa w nowej odsłonie

W tym roku wszyscy będą pytać, co jest w tej zupie, że smakuje tak obłędnie. Od razu przygotuj na kolację większą ilość, bo zniknie z talerzy naprawdę szybko.  

Zupa grzybowa to tradycyjne danie na Wigilię, na które każdy czeka z utęsknieniem cały rok. Jej klasyczna wersja zachwyca głębokim aromatem grzybów leśnych, gęstą i śmietanową konsystencją. W tym roku możesz jeszcze bardziej podkręcić jej smak, dodając - soku z kiszonych ogórków.  

Przeczytaj też: Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne

Ten niecodzienny składnik nada trochę większej kwasowości i sprawi, że zupa grzybowa w smaku stanie się lżejsza i bardziej wyrazista. Aby jeszcze mocniej zaskoczyć swoich gości, możesz tradycyjny makaron zastąpić kaszą: jaglaną, pęczakiem czy jęczmienną perłową.  

Przepis na wigilijną zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków

Przepis na zupę grzybową z sokiem z kiszonych ogórków nie różni się bardzo od klasycznej wersji. Sekretem jest ten jeden składnik. Do jej przygotowania potrzebujesz: 

Składniki: 

  • 100 g suszonych grzybów leśnych, 
  • 2 litr bulionu warzywnego, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 korzeń pietruszki, 
  • 1 korzeń małego selera, 
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 200 ml soku z kiszonych ogórków, 
  • 3 łyżki masła, 
  • 3 łyżki śmietany 18 procent, 
  • 3 liście laurowe, 
  • 5 ziarenka ziela angielskiego, 
  • szczypta soli i pieprz do smaku. 

Przygotowanie: 

  1. Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie. Po 30 minutach wyjmij je, ale nie wylewaj wody z moczenia.  
  2. Na patelni zeszklij na maśle pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie przełóż je do garnka.  
  3. Marchew, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Podsmaż na patelni, aż lekko zmiękną. Następnie dodaj do garnka z cebulą i czosnkiem. 
  4. Do garnka dodaj posiekane grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i bulion. Na koniec dodaj również wodę z moczenia grzybów. Wlewaj ją delikatnie. Na dnie naczynia mógł osiąść piasek z grzybów.  
  5. Wywar gotuj na średniej mocy palnika przez ok. 20 minut. Następnie wlej wodę z kiszonych ogórków, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez następne 5 minut.  

Zupę grzybową podawaj z kaszą lub makaronem i odrobiną śmietany.  

Zobacz też:

Ta ryba to najgorszy wybór na Wigilię. Problemy żołądkowe gwarantowane

W tym roku na święta zrób rybę w airfryerze. Będzie smaczna i chrupiąca

Usuwanie ości z tej ryby to pestka. Nie wiem, czemu tak mało osób po nią sięga

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa | święta