Reklama
Reklama

​To najlepszy przepis na zupę ze świeżych grzybów. Taką robiła moja mama

Aromatyczna, domowa, pełna smaku — właśnie taka jest ta zupa grzybowa, którą pamiętam z dzieciństwa. Gdy tylko pojawiają się świeże grzyby w lesie, wiem, że nadszedł czas, by wrócić do tego przepisu. Robiła ją moja mama, wcześniej jej mama, a teraz ja. Za każdym razem smakuje nieco inaczej, ale zawsze wyjątkowo.

Zupa grzybowa to klasyka polskiej kuchni. Choć często kojarzona z wigilijnym stołem, w naszym domu pojawiała się przez całe lato i jesień — za każdym razem, gdy wracaliśmy z grzybobrania z pełnym koszem skarbów z lasu.

Składniki na zupę grzybową ze świeżych grzybów

Mama miała swój sprawdzony przepis, którego tajemnicą była mieszanka różnych gatunków świeżych grzybów (np. borowiki, podgrzybki, maślaki) oraz ich wcześniejsze podsmażenie na maśle. Dzięki temu zupa zyskiwała głęboki, leśny aromat i wyjątkowy smak. Ten przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie, a do przygotowania zupy grzybowej ze świeżych grzybów potrzebne jest:

  • ½ pora,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 listki laurowe,
  • 2 pietruszki,
  • 3 marchewki,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 800 g świeżych grzybów leśnych,
  • cienki makaron,
  • mały kawałek selera,
  • sól, pieprz,
  • śmietana do zabielenia zupy.

Zaletą tego przepisu jest jego elastyczność — można użyć dowolnych grzybów, a nawet wykorzystać grzybowe nóżki, których kapelusze trafiły do marynaty. To świetny sposób, by nic się nie zmarnowało, a zupa zyskała na aromacie i charakterze.

Sprawdź również: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów — sposób przygotowania

Ugotuj esencjonalny wywar warzywny. Obierz warzywa, pokrój je na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotuj, aż warzywa będą miękkie i oddadzą cały swój smak. W międzyczasie oczyść świeże grzyby z piasku i igliwia, opłucz dokładnie pod zimną wodą i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na maśle na złoty kolor. Dodaj pokrojone grzyby i smaż je razem z cebulą, aż odparuje z nich cała woda. Nie doprowadzaj do ich zrumienienia. Chodzi o to, by wydobyć ich aromat, a nie je przypalić.

Odcedź warzywa z wywaru i przelej go do czystego garnka. Dodaj podsmażone grzyby i gotuj całość przez około 10 minut. W miseczce wymieszaj śmietanę z łyżką mąki i kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dokładnie połącz, a następnie wlej mieszankę do garnka, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Dopraw zupę do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Ugotuj makaron osobno według instrukcji na opakowaniu i podawaj go razem z gorącą, kremową zupą.

Jeśli chcesz, zostaw kilka podsmażonych grzybów i udekoruj nimi talerze tuż przed podaniem. Będą wyglądać apetycznie i podkreślą naturalny, leśny charakter zupy. To przepis, który smakuje domem, dzieciństwem i wspomnieniem letnich wypraw do lasu. Jest prosty, a zarazem pełen głębi. Dokładnie taki, jak gotowała moja mama.

Zobacz też:

​Sałatka grecka więcej nie podejdzie wodą. Wystarczy jeden prosty trik

Zawsze dodaję szklankę do ciasta drożdżowego. Jest obłędnie puszyste i wilgotne

Trzymasz ogórki w tym miejscu? Nie dziw się, że są miękkie i szybko pleśnieją

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa