Reklama
Reklama

Zawsze dodaję do bigosu. Wszyscy się dziwią, a później proszą o dokładkę

Bigos to potrawa, która idealnie sprawdza się w chłodne, jesienne dni. To tradycyjne danie z kuchni polskiej doskonale rozgrzewa, syci i smakuje wprost wspaniale – szczególnie na drugi dzień. Ciekawym składnikiem, który niewiele osób dodaje do bigosu, okazują się powidła śliwkowe.

Niecodzienny dodatek do bigosu. Użyj powideł śliwkowych

Bigos to potrawa przygotowywana na bazie kiszonej i świeżej kapusty oraz mięsa (najczęściej wołowego i wieprzowego). Do bigosu można również dodawać grzyby, cebulę, boczek, rodzynki lub suszone śliwki. 

Co ciekawe, ten ostatni wymieniony powyżej składnik można zastąpić powidłami śliwkowymi. Tego rodzaju dodatek sprawi, że bigos zyska oryginalnego, lekko słodkiego smaku. Z pewnością warto spróbować – tak przyrządzona potrawa posmakuje domownikom i błyskawicznie zniknie z talerzy.

Przeczytaj też: Zamiast do gołąbków, dodaj do kotletów. Nikt nie uwierzy, że nie mają mięsa

Przepis na bigos z powidłami śliwkowymi. W mig zniknie z talerzy

Jak przyrządzić bigos z powidłami śliwkowymi? Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej; 
  • 0,5 kg kapusty świeżej; 
  • 500 g łopatki z wieprzowiny; 
  • 100 g wędzonego boczku; 
  • 2 średniej wielkości cebule; 
  • 1 szklanka bulionu drobiowego; 
  • 100 g powideł śliwkowych; 
  • 60 g suszonych grzybów; 
  • 4 liście laurowe; 
  • 5 ziarenek ziela angielskiego; 
  • Sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Kapustę kiszoną i świeżą szatkujemy na mniejsze części. Z kolei wieprzowinę i boczek kroimy w kostkę, a cebule w piórka. Suszone grzyby namaczamy w wodzie. 
  2. Podsmażamy boczek na patelni. Gdy ładnie się zarumieni, dodajemy cebule. 
  3. Gdy cebula się zeszkli, dorzucamy pokrojoną łopatkę wieprzową.  
  4. W międzyczasie wkładamy kapustę do dużego garnka, zalewamy wodą i dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu. 
  5. Do gotującej się kapusty dorzucamy grzyby oraz dodajemy wcześniej usmażone mięso z cebulą. Uzupełniamy całość bulionem oraz powidłami śliwkowymi. Mieszamy porządnie. 
  6. Bigos gotujemy około 1,5 do 2 godzin na wolnym ogniu. W międzyczasie doprawiamy go solą i pieprzem wedle uznania. 

Bigos najlepiej smakuje na drugi, a nawet trzeci dzień. Najlepiej podawać go tradycyjnie – ze świeżym pieczywem

Zobacz też:

Mama od 30 lat robi kurczaka na butelce. Jest soczysty i chrupie, aż miło

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj to nietypowe połączenie

Podaj je zamiast schabowego i pieczeni. Lepszego obiadu nie jadłeś

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | warzywa | obiady domowe