Zawiera więcej probiotyków niż jogurt. Zamiast kupować w sklepie, zrób w domu
Wśród polskich kiszonek niewątpliwie króluje kapusta. Jest świetnym naturalnym probiotykiem, a także wspiera pracę jelit. Azjaci mają niezwykle podobny przepis, który również ma więcej bakterii probiotycznych niż jogurt. Poznaj przepis na domową azjatycką kapustę kiszoną, czyli kimchi i dowiedz się, jakie ma właściwości.
Do przygotowania azjatyckiej kapusty kiszonej, czyli kimchi, będziesz potrzebować:
- 1 duży czosnek,
- 1 garść szczypiorku,
- 1 łyżka startego korzenia imbiru,
- 1 średnia cebula,
- 1,5 kg kapusty pekińskiej,
- 100 ml sosu sojowego,
- 130 g soli,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 250 ml wody,
- 40 g mąki ryżowej,
- 50 g papryki ostrej Gochugaru w płatkach,
- 50 ml octu ryżowego,
- 50 ml sosu rybnego.
Do przygotowania kimchi najlepiej sprawdzi się ciemny sos sojowy, a także sól kamienna lub zwykła.
Sprawdź również: Wystarczy cebula by zrobić przekąskę do filmu. Zdrowsza i mniej kaloryczna niż chipsy
Przekrój kapustę na pół, usuń twardy głąb, a następnie podziel ją na kilka mniejszych kawałków. Umieść je w dużym garnku, zasyp solą i zalej litrem przefiltrowanej wody. Wymieszaj i delikatnie ugnieć. Odstaw na około 2 godziny. Po upływie czasu ponownie wymieszaj i ugnieć kapustę, a następnie odlej słoną wodę. Możesz powtórzyć ten proces, aby dokładnie wypłukać sól.
Przygotuj kleik ryżowy. Wlej szklankę wody do małego garnka i wsyp mąkę ryżową. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. W osobnym naczyniu zmiksuj czosnek, imbir, cebulę, szczypior i cukier puder. Dodaj ostudzony kleik, płatki papryki, sos sojowy, sos rybny i ocet ryżowy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Połącz kapustę z przygotowaną pastą, mieszając dokładnie (najlepiej używając rękawiczek). Przełóż gotowe kimchi do szczelnych pojemników i odstaw do fermentacji.
Sprawdź również: Smaczna i szybka surówka do obiadu. Lepsza niż z kapusty czy selera
Kimchi to tradycyjna koreańska potrawa, będąca sfermentowaną mieszanką warzyw, najczęściej kapusty pekińskiej, z dodatkiem przypraw takich jak chili, czosnek, imbir, cebula oraz rybny sos (lub jego wegańskie odpowiedniki). Jest podstawowym elementem kuchni koreańskiej, znanym z intensywnego smaku, ostrości i charakterystycznego aromatu. Proces fermentacji nadaje tej azjatyckiej kapuście wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne. Kimchi można spożywać jako dodatek do dań głównych (np. ryżu, mięsa), składnik zup, sałatek czy kanapek. Dzięki swojej wszechstronności sprawdza się zarówno jako przystawka, jak i element bardziej skomplikowanych dań.
Zobacz też:
Sernik robię tylko na takim serze. Dzięki niemu nie opada i nie pęka
W PRL-u jedliśmy, aż się uszy trzęsły. Dziś wybrzydzamy, choć smakuje obłędnie
Ten domowy chleb smakuje lepiej niż z piekarni. Nie ubrudzisz rąk przy wyrabianiu