Smaczna i szybka surówka do obiadu. Lepsza niż z kapusty czy selera
Myśląc o chrupiącym dodatku do obiadu, najczęściej na myśl przychodzi nam surówka z kapusty. Czasem zamieniamy ją na selera. Jeśli jednak znudziły ci się te dwa składniki, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Poznaj przepis na smaczną i szybką surówkę z pora, w której po prostu się zakochasz i regularnie będzie gościła na twoim stole.
Ten przepis jest idealny, gdy chcemy szybko przygotować smaczny dodatek do obiadu. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie smażonego mięsa, ale może być także uzupełnieniem dań mącznych. Do przygotowania surówki z pora będziesz potrzebować:
- ½ łyżeczki cukru,
- ½ łyżeczki ulubionej musztardy,
- 100 g śmietany 18 proc.,
- 2 pory bez zielonych liści,
- szczypta soli.
Oprócz tego, że por jest smaczny, warto pamiętać o jego zdrowotnych właściwościach. Przede wszystkim oczyszcza organizm z toksyn oraz alkalizuje go. Stabilizuje także poziom cukru we krwi. Warto również pamiętać, że zawarte w porze związki siarkowe działają bakteriobójczo oraz obniżają ciśnienie krwi.
Sprawdź również: Zrób zupę z tą przyprawą. Szybko pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów
Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia pora. Następnie odetnij końcówkę oraz zielone liście. Białą część pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki. Przełóż pokrojone warzywa do miski, zasyp cukrem oraz solą i odstaw na kilka minut. W tym czasie por powinien zmięknąć. Przygotuj sos — do miseczki włóż pół łyżeczki ulubionej musztardy, dodaj 100 g śmietany 18 proc. i wszystko wymieszaj. Połącz sos z warzywami. Surówkę z pora możesz podawać od razu po przygotowaniu lub wstawić na kilka minut do lodówki, by smaki się "przegryzły".
Zobacz też:
Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu
Jest jeszcze zdrowsza niż owsianka. Przygotujesz ją w kilka minut
Znudziła ci się jajecznica? Przygotuj banalnie proste jajka z airfryera