Reklama
Reklama

Zrób zupę z tą przyprawą. Szybko pozbędziesz się nadprogramowych kilogramów

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy i szukasz pomysłu na syte dania obiadowe? Przygotuj więc niezwykle aromatyczną zupę z kurkumą, wykazującą prozdrowotne właściwości, rozgrzewającą w trakcie chłodnych dni. Sprawdź przepis na tę wyśmienitą zupę o cudownym działaniu.

Kurkuma jest przyprawą, która znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej. Można dodawać ją do różnych dań, w tym do zupy, aby podbić jej zdrowotne właściwości i urozmaicić smak. Przedstawiamy przepis na to proste danie obiadowe.

Dlaczego warto dodawać kurkumę do zup?

Kurkumę warto dodawać do zup, ponieważ nadaje im korzenny posmak z nutą ostrości. Poza tym dzięki niemu dania zyskują obłędny aromat i piękny, żółty kolor. 

Tę przyprawę poleca się dodawać do zup również ze względu na właściwości zdrowotne. Kurkuma działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Pomaga przy problemach skórnych, a także reguluje poziom cukru we krwi. 

Oprócz tego ma dobry wpływ na stawy, usprawnia pracę wątroby i polepsza odporność. Oczywiście nie możemy zapomnieć o właściwościach odchudzających. Ta przyprawa przyspiesza metabolizm, co przyczynia się do zrzucania nadprogramowych kilogramów. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Kotewka — starożytne superfood w nowoczesnej kuchni, jak ją wykorzystać

Składniki na odchudzającą zupę z kurkumą

Lista składników do zrobienia odchudzającej zupy z kurkumą jest długa, jednak większość stanowią warzywa i przyprawy. Wszystkie produkty są dostępne w sklepach przez cały rok. 

Coraz więcej dyskontów ma w sprzedaży korzeń kurkumy, który warto wykorzystać do tego dania. Możemy też użyć jej zmielonej postaci, czyli tradycyjnej przyprawy. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia zupy z kurkumą? Oto dokładna lista:

  • 500 ml buliony warzywnego;
  • 1 puszka mleczka kokosowego;
  • 3 marchewki;
  • 2 bataty;
  • 1 cebula;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • 1 łyżeczka imibiru;
  • sól, pieprz wedle uznania. 

Przepis na zupę z kurkumą

Żeby zrobić odchudzającą zupę, na początek musimy podsmażyć w garnku cebulę na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli, to dodajemy czosnek, kurkumę i imbir. Całość smażymy i jednocześnie mieszamy przez 2 minuty. 

Następnie dorzucamy jeszcze obrane i pokrojone w kostkę bataty oraz marchewki. Całość ponownie smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

W kolejnym kroku wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy wywar. Gotujemy go około 20 minut na średnim ogniu do miękkości warzyw. 

Potem dolewamy jeszcze mleczko kokosowe i całość gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie miksujemy wywar na krem. Na koniec dodajemy jeszcze sok z cytryny oraz sól i pieprz

Tak przygotowaną zupę możemy udekorować pietruszką albo kolendrą. Dobrze smakuje z grzankami, które dodatkowo możemy posypać odrobiną parmezanu lub czosnkiem.

Zobacz też:

To najpopularniejszy deser PRL-u. Kosztuje grosze, a dziś nikt o nim nie pamięta

To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania. Wyrośnie nawet w lodówce

Dodaj do kawy i pij na śniadanie. Doda ci energii i nasyci na wiele godzin

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa | obiady domowe