Reklama
Reklama

Zapomnij o suchym mięsie z grilla. ​Ten przepis na marynatę do karkówki to złoto

Nie ma lepszego połączenia niż grill i karkówka. Odpowiednio dobrane i przyrządzone mięso idealnie komponuje się z wypoczynkiem na świeżym powietrzu podczas ciepłych dni. Niestety bardzo łatwo sprawić, że będzie sucha jak "podeszwa buta". Poznaj przepis na idealną marynatę do karkówki, która sprawi, że mięso będzie pyszne i soczyste.

Idealna marynata do karkówki — składniki

Ta część mięsa jest niezwykle uniwersalna i można ją przyrządzać na wiele sposobów, jednak łatwo można też przesadzić. Do przygotowania idealnej marynaty do karkówki będziesz potrzebować:

  • 1 łyżeczkę czosnku granulowanego,
  • 1 łyżkę suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 8 plastrów karkówki.

To połączenia daje idealny balans między ostrością musztardy i słodkością miodu, a w dodatku przyjemnie odczuwalny jest czosnek i tymianek. Wszystko gotowe? Zabieramy się do roboty!

Sprawdź również: Te sałatki uznano za najsmaczniejsze na świecie. Część z nich regularnie gości na polskich talerzach

Jak przygotować idealną marynatę do karkówki?

Do miski wsyp czosnek i tymianek. Wyciśnij sok z cytryny. Dodaj miód (najlepiej jakby był płynny). Dorzuć ulubioną musztardę — może być ostra (np. sarepska) lub łagodniejsza (np. delikatesowa), wybór należy do ciebie. Dolej oliwę z oliwek. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połącz za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Kawałki mięsa natrzyj marynatą, przełóż do szklanego naczynia, zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Karkówka w tej marynacie będzie idealnie komponowała się grillowanymi warzywami lub lekką sałatką.

Sprawdź również: Ten dodatek do młodej kapusty sprawia, że goście wciąż proszą o dokładki

Pamiętaj o tym przy grillowaniu mięsa

Masz już zamarynowaną karkówkę, ale to nie koniec jej przygotowywania. Również ważny jest sam proces grillowania. Przede wszystkim pamiętaj o tym, by wyjąć mięso odpowiednio wcześniej z lodówki — nawet 2-3 godziny przed grillowaniem. Jeśli mięso będzie zimne, prawdopodobnie nie będzie równomiernie wysmażone. Druga kwestia to mocno rozgrzany grill. Karkówka nie ma się gotować, tylko grillować. Jeśli wykorzystasz te dwie proste rady, twoja karkówka za każdym razem będzie pyszna i idealnie zgrillowana.

Zobacz też:

Szparagi ciągle wychodzą gorzkie? Wystarczy, że dodasz to do wody

Na Cyprze jedzą regularnie. W Polsce kupujemy rzadko, choć jest bardzo zdrowy

W PRL-u wszyscy się nią zajadali. Dziś rzadko ją wybieramy, choć jest zdrowsza od łososia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy na grilla