Te sałatki uznano za najsmaczniejsze na świecie. Część z nich regularnie gości na polskich talerzach
Portal Taste Atlas opublikował ranking “Salads of the World”, czyli ranking najsmaczniejszych sałatek świata. Wśród liderów nie zabrakło oczywiście dań pochodzących z Polski. Część z nich regularnie gości na naszych talerzach, bo wiemy co dobre. Które polskie propozycje znalazły się na liście?
Sałatki i surówki grają w polskiej kuchni ogromną rolę. Podawane są niemalże do każdego dania głównego, zajadamy się nimi w czasie świąt, imprez, chętnie wybieramy je na kolacje czy drugie śniadanie w pracy. Przepisów jest wiele, ale to, co je łączy, to zawsze starannie dobrana kompozycja i smak. Które z sałatek najbardziej wpisały się w gusta ekspertów Taste Atlas?
Zobacz również: Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu
Choć każdy chce wiedzieć, które dania z Polski trafiły na listę najsmaczniejszy sałatek, to nie sposób nie wspomnieć o tym, kto znalazł się na jej samym szczycie. Niestety w pierwszej dziesiątce rankingu nie zobaczymy biało-czerwonej flagi. Według krytyków najlepsze okazały się sałatki takie jak:
- Dakos (Grecja)
- Sałatka grecka (Grecja)
- Houria (Tunezja)
- Sałatka Caprese (Włochy)
- Fattoush (Liban)
- Shopska salata (Bułgaria)
- Pecel (Indonezja)
- Pai huang gua (Chiny)
- Piyaz (Turcja)
- Mechouia Salad (Tunezja).
Na nie tak dalekim miejscu od najlepszej dziesiątki uplasowała się mizeria. Jednocześnie sałatka z ogórków została uznana za najpyszniejszą sałatkę z Polski. Mizeria zajęła dokładnie aż 26 miejsce ze 100.
Na stronie Taste Atlas można znaleźć informację, że według nich sałatka ta pochodzi konkretnie z Gdańska. Na najbardziej ikoniczne miejsce do zjedzenia przysmaku wybrano za to Bar Turystyczny, znajdujący się właśnie w tym mieście.
Krytycy dokonujący rankingu docenili świeży smak mizerii i prostotę przygotowania. Jako dodatkowe składniki, które można dodać poza ogórkami, śmietaną i koperkiem, wskazali sok z cytryny, cebulę, natkę pietruszki, mięte lub cukier.
Polska może pochwalić się za to więcej niż jedną, pyszną sałatką. W rankingu stu najsmaczniejszych sałatek ze świata znalazło się również pięć innych propozycji z naszego kraju.
Kolejno w rankingu od Taste Atlas znalazły się:
- Surówka z białej kapusty, 54. Miejsce
- Sałatka ziemniaczana, 68. Miejsce
- Sałatka warzywna (jarzynowa), 83. Miejsce
- Surówka z marchewki, 84. Miejsce
- Ćwikła, 95. Miejsce.
Zrobienie mizerii należy do wyjątkowo prostych czynności. Mimo tego warto znać pewien trik, który sprawi, że obiadowy dodatek będzie fenomenalnie kremowy. Mianowicie chodzi o odsączenie ogórków z nadmiaru wody. Dzięki temu sos ze śmietany nie zrobi się wodnisty i nie będzie spływać z warzyw. Jak zrobić dobrą mizerię? To najlepszy przepis.
Składniki:
- 2 duże ogórki
- 2 łyżki śmietany 18 proc.
- pęczek koperku
- sól
- pieprz.
Sposób wykonania:
1. Ogórki pokrój w cienkie plasterki i umieść je w misce. Zasyp 1 łyżeczką soli i odstaw na bok na około 10 minut.
2. W tym czasie zajmij się sosem. W osobnej miseczce umieść śmietanę, posiekany koperek, sól oraz pieprz. Całość wymieszaj.
3. Ogórki odsącz z wytrąconej wody. Dodaj do nich sos ze śmietany i wymieszaj.
4. Mizeria jest gotowa. Podawaj ją najlepiej zaraz po przygotowaniu.
Zobacz też:
Tak zrobisz idealny krem do komunijnego tortu. Nie będzie mu straszny nawet upał
Trwa sezon na to warzywo. Zrób z niego pyszną zupę krem
To zdrowe ciasto zrobisz tylko z 4 składników. Możesz je jeść na okrągło na diecie