Zaskocz rodzinę w święta. Dodaj ten składnik do sałatki jarzynowej, a każdy poprosi o dokładkę
Sałatka jarzynowa gości na każdym, świątecznym stole. Nie może więc zabraknąć jej również i na Wielkanoc. Doświadczone gospodynie domowe znają przepis na warzywną na pamięć. Mało komu przyszłoby do głowy, że można podkręcić jej smak pewną przyprawą. O jaką chodzi? Sprawdź już teraz i zaskocz gości odmienioną jarzynową.
Sałatkę jarzynową standardowo robi się z ziemniaków, marchewki, selera, groszku konserwowego. Niektórzy dodają do niej jajka, por, cebulę, ogórki kiszone, jabłko, a nawet kukurydzę. Każdy jednak doprawia ją solą i pieprzem, jednak wcale nie muszą to być jedyne przyprawy. Warto dodać nutę pikanterii za sprawą...chili.
Do sałatki jarzynowej warto dodać zmielone chili, jednak musimy używać rozsądnie tej przyprawy, żeby przekąska nie była zbyt ostra. Wystarczy szczypta ostrej papryczki.
Przez jajka i majonez warzywna jest dla niektórych mdła. Chili kontrastuje te dwa składniki. Dzięki niemu sałatka jarzynowa zyskuje świeżość i nutę pikanterii.
Zamiast tradycyjnej przyprawy, można użyć płatków chili. Warto uprzednio wymoczyć je w łyżeczce octu jabłkowego albo cytryny. Wówczas ostrość zostanie złagodzona, a i tak będzie wyczuwalny mocny aromat.
Jeśli obawiasz się chili w sałatce jarzynowej, to polecamy dosypanie jednej łyżki ostrej papryki mielonej. Podkreśli smak marchewki i ogórków kiszonych.
Z kolei "dymny" smak uzyskamy, dosypując pół łyżeczki papryki wędzonej. Te przyprawy dodajemy na etapie mieszania warzyw, jeszcze przed majonezem. To pozwoli na równomierne rozprowadzenie i lepsze przeniknięcie do składników.
Inną przyprawą, idealną do sałatki jarzynowej jest czosnek. Nadaje jej świeżego, delikatniejszego aromatu niż papryka. Dodajemy go razem z majonezem. Wystarczy jedna łyżeczka.
Jeśli w warzywnej królują ziemniaki, to wówczas warto dodać pół łyżeczki majeranku. Dzięki niemu zyska delikatny, ziołowy aromat. Ta przyprawa świetnie współgra z marchewką, groszkiem i jajkami.
Odchodząc od przypraw, możemy też wzbogacić tę przekąskę o pół łyżeczki musztardy. Zrównoważymy wtedy smak delikatnego majonezu.
W lekkiej wersji polecamy zmieszać majonez i musztardę z jogurtem naturalnym. Sałatka nie będzie taka ciężka również wtedy, gdy dodamy do niej kilka kropli octu jabłkowego lub soku z cytryny.
Zobacz też:
Kiedyś nazywano ją zupą biedoty. Jest zdrowa i szybka do przygotowania
Nie masz pomysłu na śniadanie? Te szybkie i tanie placki podbiją serca całej rodziny
Tak zrobisz najszybsze i najsmaczniejsze ogórki małosolne. Nie potrzebujesz nawet słoika