Sałatka jarzynowa siostry Anastazji znika ze stołu 5 minut. Wrzuca do niej nietypową rzecz
Sałatka jarzynowa jest potrawą, której nie może zabraknąć na stole w święta wielkanocne. Większość Polaków ją uwielbia, jednak są i tacy, którzy uważają ją za mało wyrazistą. Aby im również smakowała, przyrządź ją według receptury siostry Anastazji, która poza ziemniakami czy marchewką wrzuca do środka również inny, nietypowy składnik.
Przepisy siostry Anastazji od dawna podbijają serca Polaków. Łączą pokolenia, bo korzystają z nich osoby w różnym wieku, które dzięki temu odkrywają bogactwo tradycyjnej polskiej kuchni. Jeśli w święta chcesz zachwycić swoją rodzinę smakiem dań na swoim stole, koniecznie skorzystaj z jej sprawdzonych receptur.
Możesz np. spróbować przygotować wielkanocną sałatkę jarzynową siostry Anastazji. Zdziwisz się, jaki nietypowy składnik ta utalentowana kulinarnie zakonnica do niej dodaje.
Sałatka jarzynowa siostry Anastazji wychodzi bardziej wyrazista i kwaskowata niż w większości przypadków. Powinna więc smakować nawet osobom, które normalnie nie przepadają za tą tradycyjną potrawą.
Zanana z wyjątkowych umiejętności kulinarnych zakonnica urozmaica bowiem to tradycyjne danie sekretnym składnikiem, na który nie każdy by wpadł. Chodzi o grzyby, a dokładniej o pieczarki marynowane.
Może cię zainteresować: Do kawy podaję gościom "dziada podlaskiego". Zawsze proszą o dokładkę
Do przygotowania sałatki jarzynowej siostry Anastazji potrzebne ci będą wspomniane już grzyby, warzywa i kilka innych podstawowych dodatków, które znajdziesz w sklepie spożywczym.
- ziemniak - 6 sztuk
- marchewka - 5 sztuk
- pietruszka - 3 sztuki
- seler - 1 sztuka
- ogórek kiszony - 4 sztuki
- jajko - 4 sztuki (ugotowane na twardo)
- majonez - 5-6 łyżek
- groszek konserwowy - 1 puszka
- pieczarki konserwowe - 1 mały słoik
- sól, pieprz - do smaku
Warzywa ugotuj, obierz i pokrój w kostkę. Podobnie jajka. Ogórki i pieczarki konserwowe wyjmij ze słoika i również pokrój na niewielkie kawałki. Groszek wyciągnij z puszki, odsącz z zalewy i dorzuć do reszty składników.
Dorzuć majonez, sól i pieprz, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną sałatkę jarzynową wstaw na noc do lodówki, aby składniki się "przegryzły" i tym samym zyskała jednolity smak.
Zobacz też:
Zamiast jeść z mizerią i schabowym, dodaj je do sernika. Lepszego nie jadłeś
Kiedyś podawano w każdej stołówce szkolnej. Idealne danie na przedświąteczny tydzień
Magda Gessler dodaje to do żurku wielkanocnego. Nie znajdziesz lepszego przepisu