Do kawy podaję gościom "dziada podlaskiego". Zawsze proszą o dokładkę
To ciasto idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. Jego nazwa może cię zaskoczyć, jednak smakuje obłędnie i jest łatwe w przygotowaniu. Aby się udało, nie musisz mieć dużego doświadczenia w pieczeniu. Gdy nałożysz go gościom na talerze, będą błagać o dokładkę, dlatego najlepiej od razu zrób podwójną porcję.
"Dziad podlaski" to wyjątkowe ciasto, które warto robić jak najczęściej. Mimo swojej specyficznej nazwy smakuje fenomenalnie, jest puszyste, wilgotne i miękkie w środku. Ma wyraźnie wyczuwalną korzenną nutę i zrobisz go od podstaw w niecałą godzinę, nawet gdy twoi goście będą już w drodze.
Jest jak brownie, szarlotka i piernik w jednym deserze, dlatego nie powinieneś zwlekać z jego spróbowaniem. Im wcześniej to nastąpi, tym szybciej zakochasz się w nim bez pamięci. Najlepiej jeszcze dziś zapoznaj się przepisem na dziada podlaskiego i spróbuj samodzielnie go przygotować.
"Dziad podlaski" to tradycyjne ciasto o podlaskich korzeniach, które wizualnie bardzo podobne jest do piernika lub brownie. Strukturą może się jednak bardziej kojarzyć z pieczywem, a smakiem także nieco z szarlotką z uwagi na składniki, z których jest przygotowywany.
Ciasto wyrabiane jest na bazie mąki, cukru, oleju i jabłek. Często, aby podbić smak dziada podlaskiego i dodać mu korzennej nuty, dodaje się do niego także cynamon. Można urozmaicić go także o bakalie, kakao, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową czy kwaśną śmietanę. Nie trzeba go ucierać ani chłodzić.
Może cię zainteresować: Zamiast babki, zrób na Wielkanoc tę roladę. Goście oniemieją z zachwytu i poproszą o przepis
Oto przepis na "dziada podlaskiego", który skradnie twoje serce. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, które trzeba wrzucić go miski, wymieszać i wylać go formy.
Dziad podlaski - składniki podstawowe:
- mąka tortowa - 2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- olej - 1 szklanka
- kakao - 1 łyżka
- cynamon - 1 łyżeczka
- jajka - 4 sztuki
- jabłka - 4 sztuki
- cukier - 1 szklanka
- orzechy włoskie - 1 szklanka
- sól - odrobina
Dziad podlaski - składniki dodatkowe (na polewę):
- gorzka czekolada - 150 g
- mleko - 5 łyżek
- orzechy włoskie - 2 garście
Obierz jabłka i pokrój je w drobniuteńką kosteczkę (możesz także zetrzeć je na tarce). Dodaj do nich cynamon i wymieszaj. Rozbij orzechy włoskie za pomocą wałka na maleńkie fragmenty.
Wbij do miski jajka i ubij je tak, aby powstała puszysta niczym chmurka masa. Dodaj do niej cukier oraz olej, a następnie połącz produkty za pomocą miksera. W drugim naczyniu umieść suche składniki, czyli sodę, proszek do pieczenia, kakao, mąkę i odrobinę soli.
Stopniowo dodawaj do suchych składników mokre. Wymieszaj je dokładnie tak, by połączyły się w jedną całość. Na samym końcu dorzuć także pokrojone wcześniej jabłka i orzechy i wymieszaj to wszystko.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i piecz przed 40 minut. Gdy będzie gotowe, poczekaj, aż ostygnie.
W międzyczasie możesz zająć się przygotowywaniem polewy w rondelku. Włóż tam połamaną czekoladę, mleko i gotuj do momentu, kiedy czekolada się rozpuści. Przelej polewę na ciasto, rozprowadź ją po nim i przyozdób orzechami włoskimi (może być także lukier, migdały lub wiórki kokosowe).
Zobacz też:
To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem
Już nie zagęszczam sosu mąką. Zamiast niej dodaję ten zdrowy składnik
Takiej kremówki nie zjesz nawet w Wadowicach. Z przepisu siostry Anastazji wychodzi bezkonkurencyjna