Zamiast babki, zrób na Wielkanoc tę roladę. Goście oniemieją z zachwytu i poproszą o przepis
Wielkanoc powoli pojawia się na horyzoncie, a wraz z nią kulinarne inspiracje. Nieodłącznym elementem tych świąt są oczywiście babki, jednak w tym roku warto postawić na coś zupełnie innego. Delikatna i rozpływająca się w ustach rolada to słodkość, na punkcie której przepadnie absolutnie każdy. Przygotuj ten miękki biszkopt połączony z aksamitnym kremem, a z pewnością zrobi furorę na wielkanocnym stole.
Rolada na słodko to prawdziwy rarytas, który wielu osobom kojarzy się z czasami dzieciństwa. Ten smakołyk może teraz stać się dobrą alternatywą dla tradycyjnej babki wielkanocnej. Lekkość i puszystość tej rolady zachwycą każdego, przez co w mig zniknie z talerza. Może więc lepiej od razu zrobić dwie?
Rolada na święta to świetny wybór, który nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie prezentuje się na stole. To rarytas, który w tegoroczną Wielkanoc zrobi prawdziwą furorę. To zdecydowanie prostszy i szybszy wypiek niż babka piaskowa, przez co poradzi sobie z nią niemal każdy. Dodatkowo można dowolnie modyfikować jej smak, poprzez zmianę poszczególnych składników. Tym samym można zrobić dwie różne rolady i zachwycić swoich gości.
To puszyste i miękkie ciasto biszkoptowe doskonale współgra z kremem mascarpone, przez co każdy kęs jest prawdziwą uczta dla podniebienia. W dodatku ta rolada posiada delikatny aromat cynamonowy, który doskonale dopełnia całość, dobrze komponując się ze słodyczą kremu.
Rolada doskonale nadaje się na wielkanocny stół, gdyż efektownie się prezentuje i ponadto jest łatwa w przygotowaniu. Tym samym obędzie się bez zbędnego stresu związanego z przedświątecznymi wypiekami.
Zobacz także: Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy
Rolada to propozycja słodkości, która doskonale sprawdzi się na święta, jak i inne okazje. Smakowicie współgra z kawą czy też herbatą. Z pewnością posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, dlatego jest pewniakiem na niejedną imprezę. Do jej zrobienia potrzebna jest lista dobrze odmierzonych produktów.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- ¾ szklanki mąki tortowej
- ½ szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Składniki na krem:
- 500 g serka mascarpone
- 330 ml śmietanki 36%
- 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo (opcjonalnie):
- Dżem
- Cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Robienie rolady zacznij od masy, aby zdążyła dobrze się schłodzić w lodówce. W tym celu ubij schłodzoną śmietankę, aż zacznie gęstnieć i stopniowo dodawaj do niej mascarpone i cukier. Cały czas miksuj na niskich obrotach. Kiedy krem będzie już zwarty i gładki, wsadź go do lodówki.
Przejdź do przygotowywania biszkoptu. Ubij jajka na puszystą masę z cukrem i następnie dodawaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, a także kakao. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem i rozprowadź na niej równomiernie powstałe ciasto. Piecz je przez 12 minut w temperaturze 180 st. C.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw biszkopt na kilka minut, a następnie jeszcze ciepły zawiń razem z papierem w rulon i pozostaw do wystygnięcia. Kiedy będzie już zimny, ostrożnie go rozwiń i zdejmij papier. Rozsmaruj na nim krem (możesz dodać jeszcze warstwę dżemu), pozostawiając nieco wolnej przestrzeni przy brzegach.
Zwiń posmarowane ciasto w roladę, dociskając delikatnie, by dobrze się skleiło. Pozostały krem rozsmaruj na wierzchu rolady. Wedle uznania udekoruj ją polewą czekoladową czy też cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce do momentu, aż podasz ją na stół. Smacznego!
Zobacz też:
Szpinak nigdy więcej nie wyjdzie gorzki. Przygotuj go w ten sposób, a każdy poprosi o dokładkę
Zrób zakwas na żurek wielkanocny z tego przepisu. Kluczowy jest jeden składnik
Zostało ci ciasto na pierogi? Zamiast dorabiać farszu, zrób te obłędne placki