Reklama
Reklama

Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy

Domowe słodkości są zawsze dobrym pomysłem, zwłaszcza takie, które można przygotować w kilka chwil. Takimi z pewnością są te kruche ciastka cytrynowe, które są wręcz klasyką wśród wypieków. Ich delikatna struktura o cytrynowym aromacie sprawia, że idealnie komponują się z kawą czy też herbatą. Poznaj więc na nie przepis, a z pewnością będziesz do nich regularnie powracać.

Kruche ciasteczka cytrynowe to idealna propozycja na przekąskę dla całej rodziny. Zachwycają swoim smakiem, a także łatwością wykonania. Wystarczy kilka chwil, a domowa przekąska będzie gotowa. W sam raz jako rarytas dla najmłodszych, a także jako przekąska do popołudniowej kawy. Jeśli szukasz prostego i zarazem efektownego przepisu na pyszny deser, ten jest strzałem w dziesiątkę.  

Kruche ciasteczka cytrynowe — domowy wypiek w kilka chwil

Ciastka cytrynowe to idealne połączenie smaków, które są zarazem słodkie i niezwykle orzeźwiające poprzez dodatek cytrynowego aromatu. W połączeniu ze smakowitą kawą bądź herbatą tworzą idealną kompozycję smakową. Sprawdzą się więc jako doskonała przekąska dla dzieci, a także dla niespodziewanych gości.  

Największą zaletą tych ciastek jest jednak fakt, że są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają zaawansowanych umiejętności kulinarnych, przez co każdy sobie z nimi poradzi. To prosty sposób na domowy wypiek bez konserwantów i sztucznych dodatków. Sprawdzą się na każdą okazję, przez co warto mieć taki przepis w zanadrzu.  

Zobacz także: Tak puszystych muffinek jeszcze nie jadłeś. Sekretem jeden składnik

Jak zrobić ciastka cytrynowe? Postępuj według tej receptury  

Kruche ciastka należą do prostych wypieków, ale żeby się udały, wymagają zadbania o kilka kwestii. Przede wszystkim kruche ciasto nie lubi ciepła, dlatego też używane do przygotowania tłuszcze muszą być zimne i w dodatku po wyrobieniu, schłodzone w lodówce. To sekret wyjątkowej kruchości.  

Do przygotowania ciastek będziesz potrzebować następujących składników: 

  • 750 g mąki pszennej  
  • 500 g zimnej margaryny do pieczenia  
  • 250 g cukru pudru  
  • 3 żółtka 
  • Starta skórka z 2 cytryn 

Lukier: 

  • 120 g cukru pudru  
  • 3 łyżki soku z cytryny  

Sposób przygotowania:  

Robienie ciasteczek zacznij od posiekania margaryny z mąką. Dodaj resztę składników i jak najszybciej zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na około 30-40 minut. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm i wykrój z niego ciasteczka w swoim ulubionym kształcie.  

Wyłóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C. Piecz przez około 15 minut. W tym czasie przygotuj z cukru pudru i soku z cytryny lukier. Nakładaj go na ostudzone ciastka i pozostaw, aż zastygnie. Wtedy są gotowe do podania, smacznego! 

Zobacz też:

Przejadły ci się cynamonki? Zrób o niebo lepsze bułki drożdżowe z obłędnym nadzieniem

Ta kapusta bije klasyczną na głowę. Zachwyca smakiem, więc robię od razu dwie porcje

To idealna zupa na jesień. Jest tak syta, że zastąpi dwa dania

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski