Reklama
Reklama

Szybka babka na weekend. Z tego przepisu zawsze się udaje

Weekend zbliża się wielkimi krokami. Zazwyczaj mamy dylemat, jakie ciasto przygotować do niedzielnej kawy. Idealnym wyborem może być niezwykle prosta babka piaskowa, która jest lekka, puszysta, wilgotna, o wspaniałym smaku. Sprawdź przepis.

Babki kojarzone są ze Świętami Wielkanocnymi. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby piec je nawet co weekend. Przedstawiamy banalnie prosty przepis na babkę piaskową. Jej przygotowanie zajmie tylko 10 minut, resztę "zrobi" piekarnik. 

W trakcie pieczenia mieszkanie wypełni cudowny zapach, który zwala z nóg. Ciasto o delikatnie słodkim smaku zniknie w mig z talerza co do ostatniego okruszka, choć jeśli jakimś cudem coś zostanie, zachowa świeżość i wilgotność nawet do 5 dni.

Składniki na babkę piaskową

W babce piaskowej nie ma wymyślnych składników. Robi się ją z popularnych produktów, które często już mamy w domu. Właśnie dlatego jest idealnym ciastem, gdy niespodziewani goście pukają do drzwi. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia babki piaskowej? Oto lista:

  • 4 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 250 g masła;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 4 łyżki oleju;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 

Prosty i szybki przepis na babkę piaskową

Żeby zrobić babkę piaskową, na początek wkładamy do rondelka masło i olej. Tłuszcze zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy w misce jajka z cukrami do momentu uzyskania jasnej masy. 

W kolejnym kroku stopniowo dodajemy do masy jajecznej mąki oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na wolniejszych obrotach. Składniki muszą się połączyć. 

Potem dodajemy do całości ostudzone tłuszcze i miksujemy ciasto jeszcze przez chwilę. Tak przygotowaną masę przelewamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarowanej masłem. 

Babkę piaskową pieczemy przez około godzinę, do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ostygnięciu możemy obsypać ją cukrem pudrem, oblać lukrem albo czekoladą i na koniec posypać orzechami, migdałami bądź wiórkami kokosowymi lub udekorować otartą skórką cytryny.  

Ten wypiek przechowujemy szczelnie owinięty papierem do pieczenia. Możemy też włożyć go do chlebaka lub do pojemnika na żywność. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamrozić ciasto, nawet na 8 miesięcy. 

Zobacz też:

Zrobisz w kilkanaście minut i nasycisz całą rodzinę. Sprawdzi się na obiad lub kolację

​Lubisz owsiankę? Dodaj ten składnik, a szybciej schudniesz!

​To obłędne ciasto zrobisz bez pieczenia. Goście będą przekonani, że jest z cukierni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta