Przygotuj już teraz zakwas na żurek wielkanocny. Zaoszczędzisz czas przed świętami
Obowiązkowym daniem wielkanocnym jest oczywiście żurek. Co prawda do Wielkanocy jeszcze daleko, jednak warto już teraz przygotować zakwas na tę zupę, który będzie sto razy lepszy niż ten kupny. Jeśli weźmiesz się do pracy w marcu, to zaoszczędzisz czas przed świętami. Sprawdź najlepszy przepis na zakwas.
Niemal w każdym domu na Święta Wielkanocne podaje się żurek, który zachwyca kwaśnym smakiem, aromatem wędzonej kiełbasy i dość gęstą konsystencją. Warto zrobić go na domowym zakwasie, aby wyszedł najlepszy. Jak długo może stać w lodówce? Na co musimy uważać w trakcie jego przygotowania? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.
Z racji tego, że zakwas jest fermentowany, podobnie jak ogórki kiszone, to może stać dość długo w lodówce. Przechowuj go maksymalnie do trzech miesięcy.
Przed włożeniem do lodówki przelej płyn do szczelnych butelek, które należy mocno zakręcić. Potem kontroluj, czy np. nie spleśniał albo nie zmienił smaku.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Zupa z kurkumą na odchudzanie - przepis
Zakwas na żurek składa się z wody, mąki żytniej wysokiego przemiału i przypraw. Ważny jest czosnek, który najlepiej dodawać w łupinach, o czym doskonale wie każda babcia. Pamiętaj jednak, aby były one czyste i niespleśniałe. W przeciwnym razie zupa wyląduje w koszu.
Zakwas powinien dojrzewać przez kilka dni w ciepłym miejscu - musi osiągnąć kwaśny, wyrazisty smak. W tym czasie należy mieszać go codziennie drewnianą łyżką. Nie możesz zrobić tego metalowym sztućcem, ponieważ kwas wejdzie z nim w reakcję.
Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typu 2000;
- 3 szklanki letniej wody;
- 8 nieobranych ząbków czosnku;
- 5 liści laurowych;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach.
- dodatkowo: wyparzony, duży słoik, drewniana łyżka oraz gaza albo lniana ściereczka.
Przygotowanie:
Żeby zrobić zakwas na żurek wielkanocny, na początek wlej wodę i wsyp mąkę żytnią do czystego i suchego słoika. Całość mieszaj za pomocą drewnianej łyżki.
W kolejnym kroku dodaj nieobrane, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprz ziarnisty.
Naczynie przykryj gazą - płyn musi mieć dopływ powietrza. Słoik przechowuj w temperaturze pokojowej przez 5 dni i codziennie mieszaj jego zawartość drewnianą łyżką.
Po tym czasie spróbuj smak zakwasu - musi być kwaśny i wyrazisty. Możesz przetrzymać go w temperaturze pokojowej jeszcze przez 2 dni.
Jeśli będzie miał odpowiedni smak, to wtedy przelej go do małych butelek i szczelnie je zakręć. Przechowuj zakwas w lodówce aż do Świąt Wielkanocnych.
Zobacz też:
Zapomnij o jedzeniu przywierającym do patelni. Wystarczy jeden ruch
Panierka z ryby zostaje na patelni? Najpewniej popełniasz ten popularny błąd
Wystarczy cebula by zrobić przekąskę do filmu. Zdrowsza i mniej kaloryczna niż chipsy