Reklama
Reklama

Takiej kremówki nie zjesz nawet w Wadowicach. Z przepisu siostry Anastazji wychodzi bezkonkurencyjna

Wadowice słyną z przepysznych, papieskich kremówek. To popularne ciastko zachwyca aksamitnym, maślanym kremem, rozpływającym się w ustach. Chcesz przygotować taki wypiek w domu? W takim razie poznaj sprawdzony przepis siostry Anastazji, z którego kremówki wychodzą lepsze niż z wadowickiej cukierni.

Siostra Anastazja to autorka książek kulinarnych. Znajdziemy w nich mnóstwo przepisów, zwłaszcza na słodkości. Ciasta zakonnicy wychodzą najlepsze pod słońcem. Tak też jest z popularną kremówką. Poczęstuj nią swoją rodzinę, a zniknie co do ostatniego okruszka. 

Składniki na kremówkę siostry Anastazji

Składniki na kremówkę z przepisu siostry Anastazji są podzielone na trzy części. Musimy zrobić ciasto podstawowe, maślane oraz słodki krem, który idealnie skomponuje się z delikatnymi warstwami.

Składniki na ciasto maślane:

  • 250 g masła;
  • 150 g mąki.

Składniki na ciasto podstawowe:

  • 200 g mąki;
  • 1 żółtko;
  • 1/2 łyżki octu;
  • 1/4 szklanki wody.

Składniki na krem:

  • 500 ml mleka;
  • 250 g masła;
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;
  • 3 łyżki cukru.

Przepis na kremówkę siostry Anastazji

Żeby zrobić kremówkę, na początek przygotowujemy ciasto maślane, czyli siekamy miękkie masło z mąką i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy ją do lodówki. 

W kolejnym kroku zabieramy się za ciasto podstawowe: zagniatamy wszystkie składniki i robimy elastyczną masę, taką jak na pierogi. Następnie rozwałkowujemy ją na prostokąt i rozkładamy na niej schłodzone ciasto maślane. Potem składamy te dwa blaty w kopertę i wkładamy je do lodówki na 15 minut. 

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto trzykrotnie, zawsze w jednym kierunku - do siebie lub od siebie (robimy to delikatnie). Następnie dzielimy je na dwie równe części i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż nabierze złocistego koloru.

W ostatnim kroku przygotowujemy krem: w odlanych 100 ml mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Całość cały czas mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego masę budyniową. 

Krem gotujemy na małym ogniu i ciągle mieszamy go do momentu, aż zgęstnieje. Następnie ucieramy masło i mieszamy je z lekko ciepłym budyniem. 

Na koniec wylewamy lekko przestudzoną masę na pierwszy blat i na nią kładziemy ten drugi. Ciasto warto schłodzić w lodówce, aby łatwiej się kroiło i miało idealną konsystencję. Przed podaniem polecamy oprószyć jego wierzch cukrem pudrem. 

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy się nią zajadali. Dziś rzadko ją wybieramy, choć jest zdrowsza od łososia

​Tych produktów nie wrzucaj na grilla. Wcale nie będą smaczne

​Mają mało kalorii i mnóstwo witamin. Właśnie zaczął się na nie sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta