Takiej kremówki nie zjesz nawet w Wadowicach. Z przepisu siostry Anastazji wychodzi bezkonkurencyjna
Wadowice słyną z przepysznych, papieskich kremówek. To popularne ciastko zachwyca aksamitnym, maślanym kremem, rozpływającym się w ustach. Chcesz przygotować taki wypiek w domu? W takim razie poznaj sprawdzony przepis siostry Anastazji, z którego kremówki wychodzą lepsze niż z wadowickiej cukierni.
Siostra Anastazja to autorka książek kulinarnych. Znajdziemy w nich mnóstwo przepisów, zwłaszcza na słodkości. Ciasta zakonnicy wychodzą najlepsze pod słońcem. Tak też jest z popularną kremówką. Poczęstuj nią swoją rodzinę, a zniknie co do ostatniego okruszka.
Składniki na kremówkę z przepisu siostry Anastazji są podzielone na trzy części. Musimy zrobić ciasto podstawowe, maślane oraz słodki krem, który idealnie skomponuje się z delikatnymi warstwami.
Składniki na ciasto maślane:
- 250 g masła;
- 150 g mąki.
Składniki na ciasto podstawowe:
- 200 g mąki;
- 1 żółtko;
- 1/2 łyżki octu;
- 1/4 szklanki wody.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka;
- 250 g masła;
- 2 opakowania budyniu waniliowego;
- 3 łyżki cukru.
Żeby zrobić kremówkę, na początek przygotowujemy ciasto maślane, czyli siekamy miękkie masło z mąką i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy ją do lodówki.
W kolejnym kroku zabieramy się za ciasto podstawowe: zagniatamy wszystkie składniki i robimy elastyczną masę, taką jak na pierogi. Następnie rozwałkowujemy ją na prostokąt i rozkładamy na niej schłodzone ciasto maślane. Potem składamy te dwa blaty w kopertę i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto trzykrotnie, zawsze w jednym kierunku - do siebie lub od siebie (robimy to delikatnie). Następnie dzielimy je na dwie równe części i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż nabierze złocistego koloru.
W ostatnim kroku przygotowujemy krem: w odlanych 100 ml mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Całość cały czas mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego masę budyniową.
Krem gotujemy na małym ogniu i ciągle mieszamy go do momentu, aż zgęstnieje. Następnie ucieramy masło i mieszamy je z lekko ciepłym budyniem.
Na koniec wylewamy lekko przestudzoną masę na pierwszy blat i na nią kładziemy ten drugi. Ciasto warto schłodzić w lodówce, aby łatwiej się kroiło i miało idealną konsystencję. Przed podaniem polecamy oprószyć jego wierzch cukrem pudrem.
Zobacz też:
W PRL-u wszyscy się nią zajadali. Dziś rzadko ją wybieramy, choć jest zdrowsza od łososia
Tych produktów nie wrzucaj na grilla. Wcale nie będą smaczne
Mają mało kalorii i mnóstwo witamin. Właśnie zaczął się na nie sezon