Takiej kremówki nie zjesz nawet w Wadowicach. Z przepisu siostry Anastazji wychodzi bezkonkurencyjna
Wadowice słyną z przepysznych, papieskich kremówek. To popularne ciastko zachwyca aksamitnym, maślanym kremem, rozpływającym się w ustach. Chcesz przygotować taki wypiek w domu? W takim razie poznaj sprawdzony przepis siostry Anastazji, z którego kremówki wychodzą lepsze niż z wadowickiej cukierni.
Siostra Anastazja to autorka książek kulinarnych. Znajdziemy w nich mnóstwo przepisów, zwłaszcza na słodkości. Ciasta zakonnicy wychodzą najlepsze pod słońcem. Tak też jest z popularną kremówką. Poczęstuj nią swoją rodzinę, a zniknie co do ostatniego okruszka.
Składniki na kremówkę z przepisu siostry Anastazji są podzielone na trzy części. Musimy zrobić ciasto podstawowe, maślane oraz słodki krem, który idealnie skomponuje się z delikatnymi warstwami.
Składniki na ciasto maślane:
- 250 g masła;
- 150 g mąki.
Składniki na ciasto podstawowe:
- 200 g mąki;
- 1 żółtko;
- 1/2 łyżki octu;
- 1/4 szklanki wody.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka;
- 250 g masła;
- 2 opakowania budyniu waniliowego;
- 3 łyżki cukru.
Żeby zrobić kremówkę, na początek przygotowujemy ciasto maślane, czyli siekamy miękkie masło z mąką i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy ją do lodówki.
W kolejnym kroku zabieramy się za ciasto podstawowe: zagniatamy wszystkie składniki i robimy elastyczną masę, taką jak na pierogi. Następnie rozwałkowujemy ją na prostokąt i rozkładamy na niej schłodzone ciasto maślane. Potem składamy te dwa blaty w kopertę i wkładamy je do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto trzykrotnie, zawsze w jednym kierunku - do siebie lub od siebie (robimy to delikatnie). Następnie dzielimy je na dwie równe części i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż nabierze złocistego koloru.
W ostatnim kroku przygotowujemy krem: w odlanych 100 ml mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Całość cały czas mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do niego masę budyniową.
Krem gotujemy na małym ogniu i ciągle mieszamy go do momentu, aż zgęstnieje. Następnie ucieramy masło i mieszamy je z lekko ciepłym budyniem.
Na koniec wylewamy lekko przestudzoną masę na pierwszy blat i na nią kładziemy ten drugi. Ciasto warto schłodzić w lodówce, aby łatwiej się kroiło i miało idealną konsystencję. Przed podaniem polecamy oprószyć jego wierzch cukrem pudrem.
Zobacz też:
To najlepszy moment na zrobienie tej ultrazdrowej zupy. Główny składnik rośnie pod płotem
Już nie zagęszczam sosu mąką. Zamiast niej dodaję ten zdrowy składnik
Do kawy podaję gościom "dziada podlaskiego". Zawsze proszą o dokładkę