Reklama
Reklama

​W tym roku na Wielkanoc zrobię sernik krakowski. Z przepisu siostry Anastazji zawsze się udaje

Prawie każdy Polak ma swój ulubiony sernik. Jedni uwielbiają wersję z rodzynkami, inni wolą klasykę bez żadnych dodatków. Jednak na Wielkanoc warto przygotować taki, który zadowoli wszystkich gości. Poznaj przepis na sernik krakowski siostry Anastazji, w którym jeden składnik naprawdę "robi robotę".

Sernik krakowski siostry Anastazji — składniki

Do przygotowania sernika krakowskiego siostry Anastazji będziesz potrzebować:

  • 1 1/2 kg sera twarogowego,
  • 1 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 1 puszka brzoskwiń,
  • 160 g mąki,
  • 17 jajek,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • 230 g cukru + 3 łyżki,
  • 350 g miękkiej margaryny.

Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, co zapewni idealną konsystencję masy serowej. Podczas miksowania składników ogranicz czas mieszania do minimum — wystarczy, aby składniki się połączyły. Postępując w ten sposób, uzyskasz sernik o delikatnej, puszystej konsystencji.

Sprawdź również: Wypróbuj ten przepis jeszcze przed Wielkanocą. 15-minutowa babka cytrynowa powala na kolana

Jak przygotować sernik krakowski siostry Anastazji?

Przygotuj spód. Przełóż 6 żółtek i 230 g cukru do miski, a następnie miksuj, stopniowo dodając mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz spód w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-35 minut, a następnie odstaw do wystudzenia. W międzyczasie przygotuj masę serową. Rozdziel 11 żółtek od białek. Margarynę zmiksuj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, a potem, miksując, dodawaj stopniowo żółtka. Odsącz brzoskwinie z zalewy, pokrój je w kostkę i odłóż na bok. W osobnej misce zmiksuj ser z wiaderka z budyniem w proszku i skrobią ziemniaczaną.

Sprawdź również: W tym roku na Wielkanoc przygotuj taką zupę. Jest 10 razy smaczniejsza od żurku

Piekarnik ustaw na 150 stopni Celsjusza. Dodaj masę serową do puszystej margaryny z cukrem i żółtkami, a następnie delikatnie wymieszaj z pokrojonymi brzoskwiniami za pomocą łyżki. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy serowej, używając dużej łyżki lub łopatki i mieszając w jedną stronę, aby zachować puszystość. Przełóż gotową masę serową na wystudzony spód biszkoptowy. Włóż sernik do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 90-100 minut. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik do wystudzenia wewnątrz, aby uniknąć gwałtownych zmian temperatury.

Zobacz też:

Zostało ci ciasto na pierogi? Zamiast dorabiać farszu, zrób te obłędne placki

Jednogarnkowy obiad dla całej rodziny. Robi się prawie sam, a smakuje każdemu

Smażona ryba nie musi ociekać tłuszczem. Wystarczy, że zrobisz to

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy