W tym roku na Wielkanoc przygotuj taką zupę. Jest 10 razy smaczniejsza od żurku
Ta tradycyjna zupa jest obecnie znacznie mniej popularna od żurku, którym większość Polaków zajada się w okresie Wielkanocy. Od wieków gości jednak na stołach w naszym kraju, jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak zachwyca. W święta na pewno zniknie więc ekspresowo ze stołu, jeśli tylko zdecydujesz się ją ugotować.
W tym roku zapomnij o żurku, który zazwyczaj pojawia się na stole w okresie Wielkanocy. W święta możesz pozytywnie zaskoczyć swoich bliskich, podając im inną, jeszcze lepszą zupę, która również jest znana w Polsce od wieków.
Chodzi o "chrzanicę", czyli zupę chrzanową. Dawniej chętnie ją przygotowywano, lecz w ostatnich latach została zapomniana, a to wielki błąd, bo jest łatwa w przygotowaniu. Zrobisz ją z kilku prostych składników, a wyróżnia się walorami smakowymi na tle innych dań.
Może cię zainteresować: Rozpływają się w ustach i niemal robią się same. W sam raz do popołudniowej kawy
Zupa chrzanowa nazywana także "chrzanicą" to tradycyjne staropolskie danie, które przez wieków pojawiało się na polskich stołach. Dawniej była przygotowana przez gospodynie o powrocie z rezurekcji, aby w święta móc już jedynie delektować się jej smakiem.
Zupę chrzanową robiono zazwyczaj z wywaru na bazie wędzonki i białej kapusty. To właśnie dzięki temu była taka smaczna. Może być bardziej lub mniej kwaskowata w zależności od preferencji rodziny.
Chrzan nadaje zupie wyrazisty aromat i ostry smak, który wiele osób uwielbia. Dzięki temu obecnie może być ona chętnie spożywana nie tylko w okresie świąt wielkanocnych, ale przez cały rok kalendarzowy.
Czytaj również: Teściowa robi majonez z jajek sadzonych. Brzmi śmiesznie, ale smakuje lepiej, niż sklepowy
Przepis na zupę chrzanową pozytywnie cię zaskoczy. Nie znajdziesz w nim bowiem drogich, ani trudnodostępnych składników. Aby przygotować danie, potrzebujesz tylko kilku podstawowych produktów ze sklepu spożywczego.
Składniki na zupę chrzanową:
- chrzan - 80 g
- rosół/ bulion warzywny - 1 litr
- śmietana - 80 ml (18 proc.)
- czosnek - 1,5 ząbka
- przyprawy - sól i pieprz wedle uznania
- koperek/ jajko/ boczek/ grzanki - w zależności od preferencji
Przygotowanie zupy chrzanowej rozpocznij od przecedzenia i podgrzania rosołu (możesz także wykorzystać bulion warzywny). Kiedy będzie się przygotowywał, w małej miseczce wymieszaj chrzan i śmietanę tak, by uzyskać jednolitą konsystencję.
Mieszankę wrzuć do ciepłego rosołu i gotuj zupę dalej na małym ogniu, mieszając ją od czasu do czasu. Nie zapomnij doprawić dania i podać go z ulubionymi dodatkami. Chrzanica świetnie smakuje z boczkiem i jajkiem, jednak wybór zależy od ciebie.
Zobacz też:
Najlepszy deser bez pieczenia na weekend. Zrobisz, gdy goście są już w drodze
Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu
Pierogi z tym farszem biją na głowę nawet ruskie. A sezon na nie trwa cały rok