Mama od 30 lat robi kurczaka na butelce. Jest soczysty i chrupie, aż miło
Szykujesz uroczysty obiad i chcesz przygotować idealnego kurczaka, który będzie mieć rozpływające się w ustach, soczyste mięso oraz wyrazistą w smaku, chrupiącą skórkę? Wypróbuj prostą, a zarazem spektakularną metodę pieczenia. Moja mama stosuje ją już od trzech dekad i wszyscy w rodzinie są pod wrażeniem jej umiejętności kulinarnych.
Ostatnio w mediach społecznościowych zrobiło się głośno o kurczaku pieczonym na butelce. W rzeczywistości jednak ta metoda przygotowywania drobiu nie jest jednak niczym nowym.
W polskich kuchniach stosuje się ją już od wielu lat. Po prostu ludzie niedawno znowu sobie o niej przypomnieli. Swoją drogą, to bardzo dobrze, bo to pozwala osiągnąć świetny smak i aromat mięsa.
Ten prosty, ale genialny sposób przygotowania mięsa polega na ustawieniu drobiu w pionie na naczyniu z płynem (np. piwem/ wodą czystą). Celem jest wytworzenie pary wodnej wewnątrz kurczaka, aby mięso było nawilżone, aromatyczne i soczyste w środku, a skórka pozostała chrupiąca.
Najważniejsze, aby butelka była stabilna i bezpieczna, czyli szklana, bez etykiet i kleju oraz, aby płyn wewnątrz się nagrzewał i parował. Jeśli chcesz, aby kurczak miał dodatkowo intensywnie ziołowy aromat i smak, wcześniej go zamarynuj albo włóż do środka trochę czosnku, cebuli rozmarynu czy innych ziół.
Tak naprawdę do przygotowania tego dania poza butelką i blachą albo naczyniem żaroodpornym nie potrzebujesz żadnych, specjalnych akcesoriów. Wystarczy, że zdobędziesz podstawowe składniki.
- kurczak - cały około 1,5 kg
- butelka szklana - 1 sztuka
- blacha/ naczynie żaroodporne
- przyprawy np. czosnek, majeranek, pieprz, sól, papryka - wedle uznania
- olej/ masło - odrobina.
Na początek umyj i osusz mięso. Przygotuj marynatę, mieszając olej z przyprawami i wetrzyj ją w kurczaka - pod skórą także, aby wspaniale smakował. Butelkę możesz napełnić np. wodą z ziołami do połowy wysokości.
Dopiero wtedy kurczaka nałóż na butelkę i ustaw go pionowo na blasze/ w naczyniu żaroodpornym tak, aby pozostał stabilny i nie przewracał się podczas procesu pieczenia.
Gdy już o to zadbasz, kurczaka włóż do piekarnika rozgrzanego do około 190 stopni Celsjusza na około 80-90 minut (w zależności od wielkości mięsa). Jeśli chcesz mieć chrupiącą skórkę, 2-3 razy podczas pieczenia kurczaka polej wytopionym tłuszczem.
Zobacz też:
Zawsze dodaję do bigosu. Wszyscy się dziwią, a później proszą o dokładkę
Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj to nietypowe połączenie
Podaj je zamiast schabowego i pieczeni. Lepszego obiadu nie jadłeś