Reklama
Reklama

Mama od 30 lat robi kurczaka na butelce. Jest soczysty i chrupie, aż miło

Szykujesz uroczysty obiad i chcesz przygotować idealnego kurczaka, który będzie mieć rozpływające się w ustach, soczyste mięso oraz wyrazistą w smaku, chrupiącą skórkę? Wypróbuj prostą, a zarazem spektakularną metodę pieczenia. Moja mama stosuje ją już od trzech dekad i wszyscy w rodzinie są pod wrażeniem jej umiejętności kulinarnych.

Ostatnio w mediach społecznościowych zrobiło się głośno o kurczaku pieczonym na butelce. W rzeczywistości jednak ta metoda przygotowywania drobiu nie jest jednak niczym nowym. 

W polskich kuchniach stosuje się ją już od wielu lat. Po prostu ludzie niedawno znowu sobie o niej przypomnieli. Swoją drogą, to bardzo dobrze, bo to pozwala osiągnąć świetny smak i aromat mięsa.

Kurczak pieczony na butelce - co to za potrawa? Mięso smakuje idealnie

Ten prosty, ale genialny sposób przygotowania mięsa polega na ustawieniu drobiu w pionie na naczyniu z płynem (np. piwem/ wodą czystą). Celem jest wytworzenie pary wodnej wewnątrz kurczaka, aby mięso było nawilżone, aromatyczne i soczyste w środku, a skórka pozostała chrupiąca. 

Najważniejsze, aby butelka była stabilna i bezpieczna, czyli szklana, bez etykiet i kleju oraz, aby płyn wewnątrz się nagrzewał i parował. Jeśli chcesz, aby kurczak miał dodatkowo intensywnie ziołowy aromat i smak, wcześniej go zamarynuj albo włóż do środka trochę czosnku, cebuli rozmarynu czy innych ziół.

Sprawdzony przepis na kurczaka na butelce. Jak go zrobić krok po kroku?

Tak naprawdę do przygotowania tego dania poza butelką i blachą albo naczyniem żaroodpornym nie potrzebujesz żadnych, specjalnych akcesoriów. Wystarczy, że zdobędziesz podstawowe składniki.

  • kurczak - cały około 1,5 kg
  • butelka szklana - 1 sztuka
  • blacha/ naczynie żaroodporne
  • przyprawy np. czosnek, majeranek, pieprz, sól, papryka - wedle uznania
  • olej/ masło - odrobina.

Na początek umyj i osusz mięso. Przygotuj marynatę, mieszając olej z przyprawami i wetrzyj ją w kurczaka - pod skórą także, aby wspaniale smakował. Butelkę możesz napełnić np. wodą z ziołami do połowy wysokości. 

Dopiero wtedy kurczaka nałóż na butelkę i ustaw go pionowo na blasze/ w naczyniu żaroodpornym tak, aby pozostał stabilny i nie przewracał się podczas procesu pieczenia. 

Gdy już o to zadbasz, kurczaka włóż do piekarnika rozgrzanego do około 190 stopni Celsjusza na około 80-90 minut (w zależności od wielkości mięsa). Jeśli chcesz mieć chrupiącą skórkę, 2-3 razy podczas pieczenia kurczaka polej wytopionym tłuszczem.

Zobacz też:

Zawsze dodaję do bigosu. Wszyscy się dziwią, a później proszą o dokładkę

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Wypróbuj to nietypowe połączenie

Podaj je zamiast schabowego i pieczeni. Lepszego obiadu nie jadłeś

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe | szybkie dania