Mało kto zna tę surówkę. Jest banalnie prosta i idealna do wiosennego obiadu
Surówka to nieodłączny element licznych dań. Dobrze więc znać jej różne warianty, aby ciągle nie powracać do tych samych. Ciekawą, choć mniej znaną opcją, jest wyrazista i aromatyczna surówka z rzodkiewki w sam raz do wiosennego obiadu. Jej lekko pikantny posmak doskonale współgra z ziemniakami i mięsem, ale nie tylko. Poznaj przepis, zwłaszcza że jego przygotowanie zajmuje zaledwie chwilę.
Rzodkiewka posiada wyrazisty smak, a przy tym wiele cennych składników odżywczych, które wspierają organizm wielotorowo. Warto włączyć ją do swojej codziennej diety, zwłaszcza że można to zrobić na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepyszna i lekka surówka, która może być smaczną przekąską i doskonałym dodatkiem do obiadu.
Surówka z rzodkiewki to smakowity dodatek do obiadu, który niesie ze sobą wiele dobrego. To cenne źródło witamin i minerałów, takich tak witamina C czy potas, który jest ważny dla prawidłowej pracy serca. Ponadto to niska kaloryczność, dlatego sprawdzi się dla osób, którym zależy na utrzymaniu wagi czy też zrzuceniu ponadprogramowych kilogramów.
Takie rozwiązanie nie jest znane, gdyż mało kto słyszał o surówce z rzodkiewki. Jeśli już, zwykle była przygotowywana ze śmietaną lub majonezem. Teraz warto postawić na lżejszą wersję z dodatkiem jogurtu, która jest dobra na diecie, a przy tym posiada orzeźwiający smak. W połączeniu z delikatną pikantnością dodaje świeżości i wyrazistości potrawom.
Rzodkiewkę można przygotować do surówki na dwa sposoby — pokroić na cienkie krążki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodatkowym składnikiem jest wspomniany już jogurt naturalny, a także koperek, który ma za zadanie nieco złagodzić ostrość rzodkiewki. Ta surówka jest o tyle ciekawą propozycją, że można ją dowolnie urozmaicać, na przykład dodając inne warzywa czy też mieszając jogurt naturalny z odrobiną majonezu.
Zobacz także: Zrób do obiadu taką surówkę z kapustą pekińską. Niby zwykła, ale 1 składnik wszystko zmienia
Surówkę z rzodkiewki można przygotować bezpośrednio przed obiadem, gdyż jest banalnie prosta i zajmuje to dosłownie chwilę. Warto jednak zrobią ją odrobinę wcześniej i wsadzić na chwilę do lodówki, gdyż najlepiej smakuje schłodzona. Do jej zrobienia potrzebujesz następujących składników:
- 1 pęczek rzodkiewki
- 2 łyżki jogurty naturalnego
- Posiekany koperek
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Umytą rzodkiewkę o odciętych końcówkach zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokój na cienkie krążki. Wrzuć do miski razem z koperkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Do całości dodaj jogurtu i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli masz na to ochotę, możesz dodać więcej jogurtu naturalnego. Dla jeszcze bardziej wiosennej kompozycji możesz surówkę posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Zobacz też:
Smażona ryba nie musi ociekać tłuszczem. Wystarczy, że zrobisz to
Wyrzucasz łodygi warzyw? Pewnie nie wiesz, co możesz z nich zrobić
Zamiast babki, zrób na Wielkanoc tę roladę. Goście oniemieją z zachwytu i poproszą o przepis