Zrób do obiadu taką surówkę z kapustą pekińską. Niby zwykła, ale 1 składnik wszystko zmienia
Zastanawiasz się, jaki dodatek do obiadu przygotować, gdy masz ochotę na coś nowego? Czasem wystarczy zmienić jedną małą rzecz, by cały smak potrawy był nie do poznania. W dodatku jest naprawdę szybka do przygotowania. Poznaj przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, która jest idealnym dopełnieniem większości dań obiadowych.
Można powiedzieć, że jest to klasyczny przepis, ale... z wyjątkiem jednego składnika. Jest nim czerwona fasola, która naprawdę zmienia smak tego dania. Do przygotowania surówki z kapusty pekińskiej będziesz potrzebować:
- ½ szklanki czerwonej fasoli z puszki,
- ½ czerwonej papryki,
- ½ główki kapusty pekińskiej,
- ½ jabłka,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 2 ogórki kiszone,
- 3 łyżki majonezu,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Papryka czerwona i czosnek są opcjonalne w tym przepisie, ale naprawdę warto je dodać. Dzięki temu zyskamy przyjemną chrupkość oraz pyszny aromat czosnku.
Sprawdź również: W PRL-u jedliśmy, aż się uszy trzęsły. Dziś wybrzydzamy, choć smakuje obłędnie
Zacznij od przygotowania sosu. Do miseczki dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt naturalny, majonez oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj i odstaw, by smaki się "przegryzły". Następnie odlej zalewę z fasoli. Paprykę pokrój w cienkie paski, kapustę pekińską poszatkuj. Na tarce z dużymi oczkami zetrzyj jabłko i ogórka. Do dużej miski przełóż czerwoną fasolę, czerwoną paprykę, kapustę pekińską, jabłko oraz ogórki kiszone. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej sosem warzywa i owoce, całość wymieszaj. Na koniec posyp surówkę posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Zobacz też:
Zamiast babki, zrób na Wielkanoc tę roladę. Goście oniemieją z zachwytu i poproszą o przepis
Kiedy dodajesz czosnek do gotowania? Moment wpływa na smak i właściwości
Taka babka będzie miłą odmianą na Wielkanoc. Jest puszysta i smakuje obłędnie