Reklama
Reklama

Ten dodatek do młodej kapusty sprawia, że goście wciąż proszą o dokładki

Lada moment rozpocznie się sezon na długo wyczekiwaną młodą kapustę. Kojarzy nam się z domowymi obiadami u babci, którymi zajadaliśmy się wiosną i latem. Jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnego schabowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać ją samodzielnie. Zazwyczaj dodajemy do niej boczek, jednak warto zastąpić go innym dodatkiem, który sprawi, że młoda kapusta będzie jeszcze lepsza.

Sezon na młodą kapustę zaczyna się w maju i trwa aż do sierpnia, jednak czasem możemy kupić ją już pod koniec kwietnia. Wiele osób robi z niej chrupiące surówki, jednak zdecydowana większość woli taką w wersji duszonej i właśnie na nią podajemy przepis. Boczek zastępujemy...kiełbasą.

Składniki na młodą kapustę duszoną. Wybierz kiełbasę zamiast boczku

Koperek to must have w młodej kapuście duszonej. Dla wielu osób nie może zabraknąć mięsnego dodatku. Tym razem postawiliśmy na kiełbasę. Nie zapominajmy o kminku, łagodzącego właściwości wzdymające kapusty. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia młodej kapusty duszonej z kiełbasą? Oto pełna lista:

  • 1 główka młodej kapusty;
  • 400 g kiełbasy wiejskiej;
  • 2 marchewki;
  • 2 cebule;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 pęczek koperku;
  • 3 liście laurowe;
  • 7 ziaren ziela angielskiego;
  • 1/4 łyżeczki kminku;
  • 1 szklanka wody;
  • 1 łyżka oleju;
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku. 

Przepis na młodą kapustę duszoną z kiełbasą

Na początek szatkujemy drobno młodą kapustę. Następnie w garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim posiekane cebule i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy całość się zarumieni, to dorzucamy jeszcze czosnek i smażymy go przez chwilę.  

W kolejnym kroku dorzucamy do naczynia poszatkowaną młodą kapustę i starte na tarce marchewki. Całość zalewamy wodą i mieszamy. Po chwili dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. 

Całość gotujemy do momentu, aż kapusta stanie się miękka, a woda odparuje. Wtedy dosypujemy też posiekany pęczek koperku i kontynuujemy gotowanie jeszcze przez kilka minut. 

Młoda kapusta duszona z kiełbasą świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i kotletami. Można ją również podawać ze świeżym pieczywem. 

Zobacz też:

Ten makaron prawie nie ma kalorii. Możesz go jeść bez wyrzutów sumienia nawet na diecie

​Zrób pizzę w gofrownicy. Już nigdy nie zechcesz zjeść placka z piekarnika

Tak zrobisz idealny krem do komunijnego tortu. Nie będzie mu straszny nawet upał

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe