Reklama
Reklama

​Zapomnij o rybie po grecku. Z tym sosem goście będą jeść prosto z półmiska

Ryba z warzywami, znana jako po grecku, to jedno z dań, które znajdzie się na wielu wigilijnych stołach. Jednak czasem warto trochę przełamać klasykę i odkryć nowe, kulinarne smaki. Jednym z nich jest właśnie ryba po cygańsku. Poznaj przepis, który zachwyci wszystkich twoich gości podczas tegorocznych świąt.

Składniki na rybę po cygańsku

Do przygotowania ryby po cygańsku będziesz potrzebować:

  • 1 kg filetów z białej ryby (np. mintaj, dorsz, morszczuk),
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 słoik marynowanej papryki,
  • 3 duże cebule,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki octu,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • mąka kukurydziana,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki wody.

Jeśli chcesz, możesz dodać do niej także marynowane grzybki lub podsmażone pieczarki.

Sprawdź również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna

Ryba po cygańsku — sposób przygotowania

Filety z ryby pokrój na mniejsze kawałki, dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzej olej i usmaż rybę z każdej strony na lekko brązowy kolor. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przygotuj sos. Do garnka wlej 2 łyżki octu oraz po pół szklanki oleju i wody. Dodaj ketchup, koncentrat oraz dopraw białym pieprzem i solą.

Sprawdź również: Dodaj ten składnik do kompotu z suszu. Goście będą "wyrywać sobie" szklanki z rąk

Dorzuć także liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj. W międzyczasie pokrój paprykę marynowaną na paski lub w kostkę, a cebulę w pióra bądź drobną kostkę i sparz wrzątkiem. Cebulę i paprykę dorzuć do marynaty i chwilę pogotuj. Na dnie głębokiego naczynia żaroodpornego ułóż połowę ryby, zalej połową marynaty, następnie ułóż resztę ryby i polej resztą marynaty. Rybę po cygańsku wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.

Zobacz też:

Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut

Dorzuć to do barszczu wigilijnego. Goście wyliżą talerze do ostatniej kropelki

To najlepsza pasta kanapkowa dla seniorów. Poprawia pamięć i chroni przed demencją

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy