Reklama
Reklama

Zapomnij o miękkich ogórkach. Ten dodatek sprawi, że będą chrupały, aż miło

Ogórki małosolne to uwielbiany przez wiele osób rodzaj przetworów. Istnieje mnóstwo przepisów na tego rodzaju specjał. Podczas przygotowywania małosolnych dobrze jest pamiętać o pewnym nieoczywistym składniku, dzięki któremu ogórki będą niezwykle chrupiące. Mowa o liściach czarnej porzeczki.

Sposób na chrupiące ogórki małosolne. Dodaj liście czarnej porzeczki

Domowej roboty ogórki małosolne to niezwykle ceniony przysmak. Ich rewelacyjne walory smakowe sprawiają, że wykorzystuje się je jako dodatek do kanapek, sałatek czy warzywnych koktajli. Możemy wyróżnić wiele receptur na ogórki małosolne. Czasem jednak zdarza się, że chrupkość owych ogórków pozostawia wiele do życzenia. W jaki sposób można poprawić ten aspekt? Okazuje się, że pomocny będzie tutaj pewien nieoczywisty składnik. Mowa o liściach czarnej porzeczki

Wspomniane liście czarnej porzeczki zawierają garbniki. Rzeczone związki przyczyniają się do tego, że ogórki zachowują odpowiednią twardość. Wystarczy dodać 2-3 sztuki takich listków do słoika z przetworami, by móc cieszyć się jędrnymi i chrupiącymi ogórkami małosolnymi.

Przeczytaj też: Starodawny przepis na najlepsze ogórki małosolne. Nasze babcie o nim nie zapominały

Jak zrobić pyszne ogórki małosolne? Sprawdzony przepis

Przygotowanie pysznych ogórków małosolnych nie jest skomplikowane. Wystarczy zaopatrzyć się w dość duży słoik (lub kilka słoików) oraz niezbędne składniki, by po kilku dniach móc cieszyć się tymi wspaniałymi przetworami. 

Do przyrządzenia ogórków małosolnych potrzebne będą: 

  • 1 kg ogórków gruntowych (najlepiej wybrać niewielkie okazy); 
  • 1 l wody; 
  • 1 łyżka soli; 
  • 1 kawałek chrzanu; 
  • 2 listki czarnej porzeczki; 
  • 4 ząbki czosnku; 
  • 4 gałązki kopru. 

Najpierw przygotowujemy duży słoik. Po jego wyparzeniu, na dnie rozkładamy 2 gałązki kopru, 2 listki czarnej porzeczki, połowę kawałka chrzanu oraz 2 ząbki czosnku. Na to wszystko kładziemy ogórki i dodajemy pozostałe ząbki czosnku oraz resztę kopru i chrzanu. Rozpuszczamy 1 łyżkę soli w wodzie, po czym zalewamy ogórki (muszą być w całości pod powierzchnią wody). Przykrywamy słoik gazą. Pyszne ogórki małosolne powinny być gotowe po 3 dniach

Zobacz też:

W czerwcu pij na śniadanie. Cera ci podziękuje, a kilogramy polecą w dół

Robisz jak kanapki, smakują jak najlepszy deser. Zrób, póki trwa sezon

Ciasto leniwej synowej zachwyci każdą teściową. Idealne na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory | warzywa