Starodawny przepis na najlepsze ogórki małosolne. Nasze babcie o nim nie zapominały
Ogórki małosolne to idealna przekąska późnej wiosny i wczesnego lata. Do ich przyrządzenia nie potrzeba umiejętności kucharskich czy profesjonalnego sprzętu. Wystarczy kilka składników, spore naczynie i czas. Sprawdź, jaki tajemniczy składnik dodać do ogórków małosolnych, by były najlepsze na świecie.
Dlaczego warto samemu przyrządzić ogórki małosolne? Przede wszystkim mamy pewność co do składników i sposobu ich przygotowania. Po drugie mają one dobry wpływ na bakterie probiotyczne, ciśnienie krwi czy perystaltykę jelit. Dodatkowo są niskokaloryczne, a także mogą być stosowane w diecie bezglutenowej, wegańskiej czy wegetariańskiej.
Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebne będzie:
- 15 cm korzenia chrzanu
- 2 kg ogórków
- 2,5 l wody
- 3 łyżki soli
- 2 liście laurowe
- główka czosnku
- liście chrzanu
- pęczek koperku
Ogórki małosolne najlepiej przygotować w ceramicznym naczyniu, tzw. kamionce. Przy wykorzystaniu podanej wyżej ilości składników warto użyć taką o pojemności ok. 7 litrów.
Korzeń chrzanu, ogórki, czosnek, liście chrzanu oraz koperek przepłucz delikatnie wodą. Nie musisz obierać ogórków, wystarczy pozbyć się kurzu i piasku z ich powierzchni. Wybierz ogórki gruntowe o podobnej wielkości. Opcjonalnie możesz odciąć ogonki ogórków, jednak nie jest to konieczne. Przed włożeniem składników kamionkę odparz wrzątkiem.
Na dno pojemnika wyłóż połowę korzenia chrzanu, liści laurowych, przekrojoną główkę czosnku, połowę liści chrzanu i połowę pęczka koperku. Następnie ułóż na nich ogórki i przykryj pozostałymi składnikami. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sól, a zalewę wlej do kamionki tak, by całkowicie zakryła wszystkie ogórki.
Tak przygotowaną kamionkę zakryj i odstaw na minimum dwa, a maksymalnie siedem dni. Jeśli ustawisz naczynie w ciepłym miejscu (np. na parapecie), prawdopodobnie będą gotowe już po dwóch dniach. Gdy umieścisz je w spiżarni czy na kuchennej półce, możliwe, że będą potrzebowały jednego lub dwóch dni więcej, by można je było schrupać.
Jest jeszcze jeden składnik, o którym nie można zapomnieć, przyrządzając ogórki małosolne. Dzięki niemu wyjdą nie tylko pyszne, ale wręcz najlepsze na świecie. Chodzi o liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona lub wiśni. Wystarczy kilka sztuk, by ogórki wyszły twarde i chrupiące.
Co więcej, tę metodę stosowano w Polsce od wieków. Możliwe, że nasze babcie nadal dodają te składnik bez zastanowienia. Pamiętaj, by następnym razem koniecznie dodać kilka liści do kamionki, a ogórki małosolne będą najlepsze na świecie.
Zobacz też:
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu