Zanim skończy się sezon, zrób to ciasto. Rabarbar z bezą smakuje obłędnie
Maj i czerwiec to szczyt sezonu na rabarbar. Ta roślina nie jest w Polsce aż tak popularna, jak powinna być. Większość osób kojarzy ją z pysznymi, orzeźwiającymi kompotami, ale można ją wykorzystać do pysznych i szybkich wypieków. Poznaj przepis na ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą, które smakuje obłędnie.
Zanim skończy się sezon na rabarbar, musisz zrobić ten pyszny wypiek. Do przygotowania ciasta z rabarbarem, budyniem i bezą będziesz potrzebować:
- ½ szkl. cukru pudru,
- 1 ½ szkl. cukru,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 litr mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 2 szkl. mąki pszennej,
- 225 g masła,
- 3 budynie waniliowe,
- 500 g rabarbaru,
- 7 jajek.
Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą składa się z trzech warstw oraz owoców. Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 25 × 35 cm.
Sprawdź również: Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni
Zacznij od przygotowania spodu. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Rabarbar umyj i osusz. Do miski przełóż cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, 75 g masła i 5 żółtek. Całość dokładnie zagnieć. Ciasto przełóż na blaszkę, nakłuj widelce i podpiecz w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut. W czasie, gdy ciasto się podpieka, zacznij przygotowywać masę budyniową.
Do miski wlej ¾ szklanki cukru, 250 ml mleka, 2 żółtka i budynie waniliowe — całość dokładnie zmiksuj. W rondelku podgrzej pozostałe 750 ml mleka. Do gorącego mleka dodaj przygotowaną wcześniej mieszaninę, wymieszaj, dorzuć 150 g masła i całość mieszaj do dokładnego połączenia się składników. Gotową masę budyniową przełóż na podpieczony spód. Rabarbar pokrój i przełóż na masę budyniową. Jeśli ma grubą skórkę, możesz go obrać.
Sprawdź również: To zdrowe ciasto zrobisz tylko z 4 składników. Możesz je jeść na okrągło na diecie
W suchej i odtłuszczonej misce (najlepiej metalowej) umieść 7 białek. Zacznij je ubijać. Stopniowo dodawaj pozostałe ¾ szklanki cukru i miksuj, aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki octu jabłkowego. Całość wymieszaj i przełóż bezę na masę budyniową z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut, do delikatnego zbrązowienia bezy. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!
Zobacz też:
Pij to na śniadanie. Syci, ma mnóstwo witamin i robi luz w pasie
Zapomnij o kalafiorze z masłem i bułką tartą. Wypróbuj ten przepis
Seniorzy powinni jeść kilka razy w tygodniu. Poprawia pamięć i wspomaga jelita