Reklama
Reklama

​Zanim skończy się sezon, zrób to ciasto. Rabarbar z bezą smakuje obłędnie

Maj i czerwiec to szczyt sezonu na rabarbar. Ta roślina nie jest w Polsce aż tak popularna, jak powinna być. Większość osób kojarzy ją z pysznymi, orzeźwiającymi kompotami, ale można ją wykorzystać do pysznych i szybkich wypieków. Poznaj przepis na ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą, które smakuje obłędnie.

Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą — składniki

Zanim skończy się sezon na rabarbar, musisz zrobić ten pyszny wypiek. Do przygotowania ciasta z rabarbarem, budyniem i bezą będziesz potrzebować:

  • ½ szkl. cukru pudru,
  • 1 ½ szkl. cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 litr mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 2 szkl. mąki pszennej,
  • 225 g masła,
  • 3 budynie waniliowe,
  • 500 g rabarbaru,
  • 7 jajek.

Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą składa się z trzech warstw oraz owoców. Podane składniki dotyczą blaszki o wymiarach 25 × 35 cm.

Sprawdź również: Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni

Jak przygotować ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą?

Zacznij od przygotowania spodu. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Rabarbar umyj i osusz. Do miski przełóż cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mąkę pszenną, 75 g masła i 5 żółtek. Całość dokładnie zagnieć. Ciasto przełóż na blaszkę, nakłuj widelce i podpiecz w nagrzanym piekarniku przez 10-15 minut. W czasie, gdy ciasto się podpieka, zacznij przygotowywać masę budyniową.

Do miski wlej ¾ szklanki cukru, 250 ml mleka, 2 żółtka i budynie waniliowe — całość dokładnie zmiksuj. W rondelku podgrzej pozostałe 750 ml mleka. Do gorącego mleka dodaj przygotowaną wcześniej mieszaninę, wymieszaj, dorzuć 150 g masła i całość mieszaj do dokładnego połączenia się składników. Gotową masę budyniową przełóż na podpieczony spód. Rabarbar pokrój i przełóż na masę budyniową. Jeśli ma grubą skórkę, możesz go obrać.

Sprawdź również: To zdrowe ciasto zrobisz tylko z 4 składników. Możesz je jeść na okrągło na diecie

W suchej i odtłuszczonej misce (najlepiej metalowej) umieść 7 białek. Zacznij je ubijać. Stopniowo dodawaj pozostałe ¾ szklanki cukru i miksuj, aż całkowicie się rozpuści. Na koniec dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki octu jabłkowego. Całość wymieszaj i przełóż bezę na masę budyniową z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą piecz w 160 stopniach Celsjusza przez 50-60 minut, do delikatnego zbrązowienia bezy. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź. Smacznego!

Zobacz też:

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

Takich pierogów jeszcze nie jadłeś. Ten farsz zaskakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy