Reklama
Reklama

To zdrowe ciasto zrobisz tylko z 4 składników. Możesz je jeść na okrągło na diecie

Wcale nie musisz rezygnować ze słodyczy, będąc na diecie. Możesz piec fit ciasta, które z powodzeniem zastąpią kaloryczne drożdżówki i inne słodkie przekąski. Taki jest chlebek bananowy. Zrobisz go tylko z 4 zdrowych składników. Sprawdź prosty przepis - poradzi sobie z nim dosłownie każdy.

Chlebek bananowy to popularny słodki wypiek, który już jakiś czas temu zyskał grono fanów. Tym razem przedstawiamy przepis na to ciasto bez ani jednego grama cukru czy mąki. Będzie więc doskonałym wyborem dla osób, które są na diecie odchudzającej, ale też dla chcących zdrowo się odżywiać. 

Zdrowe składniki na chlebek bananowy

Jak sama nazwa wskazuje, głównym składnikiem chlebka bananowego, są dojrzałe banany. Warto je jeść, ponieważ zawierają witaminy: A, C, E, K oraz te z grupy B, a także minerały tj. żelazo, wapń, potas, magnez i fosfor. Ponadto stanowią źródło błonnika pokarmowego. 

Kolejnym cennym składnikiem tego wypieku są płatki owsiane, które również zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. Regulują procesy trawienne, a także przyspieszają metabolizm. Uznajemy je za dobry wybór dla osób dbających o linię. 

Do chlebka bananowego dodajemy także masło orzechowe. Warto wybrać takie naturalne, bez dodatku cukru, soli i oleju palmowego, najlepiej składające się wyłącznie z orzechów. Ten produkt jest skoncentrowanym źródłem energii, pomaga uzupełniać białko w diecie i kontrolować głód. Duża ilość zdrowych tłuszczów w jego składzie wspiera układ krwionośny i łagodzi stany zapalne.

W tym przepisie dodajemy do ciasta orzechy i kawałki gorzkiej czekolady. Wzbogacają one smak wypieku oraz dostarczają dodatkowych przeciwutleniaczy i zdrowych tłuszczów.

Przepis na chlebek bananowy

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany;
  • 2 szklanki płatków owsianych;
  • 1 szklanka masła orzechowego;
  • po garści orzechów i pokrojonej gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Żeby zrobić chlebek bananowy, na początek blendujemy banany z płatkami owsianymi i masłem orzechowym. Do powstałej masy dosypujemy orzechy i gorzką czekoladę - całość mieszamy łyżką. 

Ciasto przelewamy do keksówki, którą uprzednio wykładamy papierem do pieczenia. W tym momencie można rozłożyć na chlebku plastry bananów. 

Chlebek bananowy pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 25-30 minut, do suchego patyczka. 

Zobacz też:

Trwa sezon na to warzywo. Zrób z niego pyszną zupę krem

​Połącz jogurt z kawą, gdy goście stoją pod drzwiami. Będą zachwyceni

​Polakom kojarzy się z PRL-em. Teraz podbija świat jako eggspresso

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | zdrowie