Zamiast w liście kapusty, zawiń gołąbki w to. Rodzina będzie zachwycona
Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nietypowym obiadem? W takim razie przygotuj gołąbki w zupełnie nowej odsłonie, bo bez kapusty. Zamiast niej wykorzystaj liście pewnej rośliny, na którą właśnie trwa sezon. Dzięki temu sezonowemu dodatkowi przyrządzisz aromatyczne danie mięsne - oczarujesz nim dosłownie każdego.
Gołąbki wiodą prym w polskiej kuchni - to ulubione danie wielu osób. Według tradycyjnego przepisu mięsny farsz zawijamy w kapustę. Może jednak warto odejść od klasyki? Sięgnij po czosnek niedźwiedzi, którego obecnie jest pod dostatkiem. Sprawdź dokładny przepis.
Czosnek niedźwiedzi dorasta do 20-50 cm i charakteryzuje się szerokimi, lancetowatymi liśćmi. Obecnie trwa sezon na tę roślinę, dlatego jest dostępna w wielu sklepach spożywczych. Możemy też wysiać lub posadzić ją w ogródku, jednak na jej plony trzeba będzie poczekać do następnego roku.
Zapach czosnku niedźwiedziego jest łagodniejszy niż w przypadku tego tradycyjnego. Wyczuwa się w nim też nutę cebulowej woni. Jego liście mają delikatniejszy, bardziej ziołowy smak niż czosnek. Z powodzeniem nadają się do wykorzystania w sałatkach, zupach, pesto czy jako dodatek do dań mięsnych.
Ta roślina słynie również z właściwości zdrowotnych. Stanowi źródło witamin: A, C, E oraz tych z grupy B. Zawiera także minerały, tj. wapń, fosfor, magnez, żelazo. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Oprócz tego regularnie spożywana może pomóc obniżać ciśnienie krwi, wspierać trawienie i neutralizować wolne rodniki.
Składniki na gołąbki z czosnkiem niedźwiedzim podzieliliśmy na trzy części. Pierwsza dotyczy mięsnego farszu, druga sosu pomidorowego, a trzecia dodatku w postaci sezonowej rośliny.
Jakich składników potrzebujemy więc do zrobienia gołąbków z czosnkiem niedźwiedzim?
Składniki na farsz:
- 350 g mięsa mielonego;
- 50 g ryżu;
- 1 jajko;
- przyprawy: sól, pieprz wedle uznania
Składniki na sos:
- 400 g passaty pomidorowej;
- 120 ml wody;
- 1 cebula;
- 2 łyżki oleju;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
- 1/2 łyżeczki cukru;
- przyprawy: sól, pieprz wedle uznania.
Dodatkowo:
- liście czosnku niedźwiedziego.
Na początek robimy mięsny farsz. W tym celu gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem odcedzamy go i razem z jajkiem dodajemy do miski z mięsem mielonym. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Tak przygotowany mięsny farsz formujemy w podłużne pulpety i zawijamy je w umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego. Robimy to tak samo, jak w przypadku tradycyjnych gołąbków z kapustą.
W kolejnym kroku przygotowujemy sos: najpierw obieramy i drobno siekamy cebulę, którą następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zeszkli. Potem dodajemy passatę, wodę, koncentrat i wszystkie przyprawy - całość gotujemy 20 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie zmniejszamy gaz, dodajemy gołąbki i gotujemy w sosie przez 15 minut. Potem przewracamy je na drugą stronę i kontynuujemy podgrzewanie jeszcze przez kolejny kwadrans.
Gołąbki z czosnkiem niedźwiedzim podajemy z ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Całość idealnie dopełnia surówka z białej kapusty i marchwi.
Zobacz też:
To najprostsza i najszybsza pizza, jaką możesz zrobić. Nie musisz nawet włączać piekarnika
Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut
To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący