Reklama
Reklama

Zamiast w liście kapusty, zawiń gołąbki w to. Rodzina będzie zachwycona

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę nietypowym obiadem? W takim razie przygotuj gołąbki w zupełnie nowej odsłonie, bo bez kapusty. Zamiast niej wykorzystaj liście pewnej rośliny, na którą właśnie trwa sezon. Dzięki temu sezonowemu dodatkowi przyrządzisz aromatyczne danie mięsne - oczarujesz nim dosłownie każdego.

Gołąbki wiodą prym w polskiej kuchni - to ulubione danie wielu osób. Według tradycyjnego przepisu mięsny farsz zawijamy w kapustę. Może jednak warto odejść od klasyki? Sięgnij po czosnek niedźwiedzi, którego obecnie jest pod dostatkiem. Sprawdź dokładny przepis. 

Czosnek niedźwiedzi - co to za roślina?

Czosnek niedźwiedzi dorasta do 20-50 cm i charakteryzuje się szerokimi, lancetowatymi liśćmi. Obecnie trwa sezon na tę roślinę, dlatego jest dostępna w wielu sklepach spożywczych. Możemy też wysiać lub posadzić ją w ogródku, jednak na jej plony trzeba będzie poczekać do następnego roku. 

Zapach czosnku niedźwiedziego jest łagodniejszy niż w przypadku tego tradycyjnego. Wyczuwa się w nim też nutę cebulowej woni. Jego liście mają delikatniejszy, bardziej ziołowy smak niż czosnek. Z powodzeniem nadają się do wykorzystania w sałatkach, zupach, pesto czy jako dodatek do dań mięsnych

Ta roślina słynie również z właściwości zdrowotnych. Stanowi źródło witamin: A, C, E oraz tych z grupy B. Zawiera także minerały, tj. wapń, fosfor, magnez, żelazo. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Oprócz tego regularnie spożywana może pomóc obniżać ciśnienie krwi, wspierać trawienie i neutralizować wolne rodniki. 

Składniki na gołąbki z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki na gołąbki z czosnkiem niedźwiedzim podzieliliśmy na trzy części. Pierwsza dotyczy mięsnego farszu, druga sosu pomidorowego, a trzecia dodatku w postaci sezonowej rośliny. 

Jakich składników potrzebujemy więc do zrobienia gołąbków z czosnkiem niedźwiedzim?

Składniki na farsz:

  • 350 g mięsa mielonego;
  • 50 g ryżu;
  • 1 jajko;
  • przyprawy: sól, pieprz wedle uznania

Składniki na sos:

  • 400 g passaty pomidorowej;
  • 120 ml wody;
  • 1 cebula;
  • 2 łyżki oleju;
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki;
  • 1/2 łyżeczki cukru;
  • przyprawy: sól, pieprz wedle uznania. 

Dodatkowo:

  • liście czosnku niedźwiedziego. 

Przepis na gołąbki z czosnkiem niedźwiedzim

Na początek robimy mięsny farsz. W tym celu gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem odcedzamy go i razem z jajkiem dodajemy do miski z mięsem mielonym. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Tak przygotowany mięsny farsz formujemy w podłużne pulpety i zawijamy je w umyte i osuszone liście czosnku niedźwiedziego. Robimy to tak samo, jak w przypadku tradycyjnych gołąbków z kapustą. 

W kolejnym kroku przygotowujemy sos: najpierw obieramy i drobno siekamy cebulę, którą następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zeszkli. Potem dodajemy passatę, wodę, koncentrat i wszystkie przyprawy - całość gotujemy 20 minut na średnim ogniu. 

Po tym czasie zmniejszamy gaz, dodajemy gołąbki i gotujemy w sosie przez 15 minut. Potem przewracamy je na drugą stronę i kontynuujemy podgrzewanie jeszcze przez kolejny kwadrans. 

Gołąbki z czosnkiem niedźwiedzim podajemy z ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Całość idealnie dopełnia surówka z białej kapusty i marchwi. 

Zobacz też:

​To najprostsza i najszybsza pizza, jaką możesz zrobić. Nie musisz nawet włączać piekarnika

Tak zrobisz błyskawiczny i zdrowy obiad z air fryera. Wystarczy 10 minut

To najlepszy chleb do grillowanych potraw. Upiecze go nawet początkujący

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | dania obiadowe | obiady domowe